Terug naar overzicht

Penari nieuws, mei 2021

tww mei 2021

Vorige maand hebben we de deadline van het clubblad gemist dus deze maand proberen we op tijd te zijn. Gelukkig zijn we intussen van de avondklok af want: maandagavond is bieravond en niet zondagmiddag biermiddag,  op de een of andere manier wil dat maar niet wennen.

Het weer wil ook nog niet echt meewerken, het blijft fris en winderig. Ons voornemen om de ‘even sharks need water’ in de tuin te brouwen  is een voornemen gebleven, we hebben het toch maar in de schuur gebrouwen met de kachel aan. Dat was overigens een bijzondere belevenis, we hebben de YouTube stream van 't Wort Wat! opgezet, zodat we tijdens het brouwen de collega's konden volgen op het grote scherm.

Ging er iets wel naar wens? Natuurlijk, we hebben weer bier gebrouwen. De ‘even sharks need water’ Neipa van de boven beschreven brouwdag, waarbij we tijdens het brouwen nog verrast werden door de YouTube reporters Theo en Dennis, het leek Brouw-TV wel.

Alcoholarm bier en LA-01 gist

Een tijdje geleden kwam Edwin de Redelijkheid met de oproep dat hij de ‘alcoholarme’ LA-01 gist van Lallemand over had en wilde verdelen onder geïnteresseerde clubleden. Aangezien we een tijdje geleden al een alcoholarm bier hebben gebrouwen, hebben we ons natuurlijk meteen aangemeld. Op de site van Lallemand hadden we al eens een productvoorstelling van de LA01 gezien, dus appeltje eitje… niet helemaal. Van andere deelnemers lazen we berichten dat deze gist net zoveel alcohol produceerde als gewone gisten. Dat ging ons niet gebeuren, wij zijn immers experts als het gaat om alcoholarm bier.

De presentatie van Lallemand is natuurlijk nergens meer te vinden dus dan maar experimenteren op basis van eigen inzichten. Ergens hadden we opgepikt dat de LA01 geen maltotriose en maltose omzet. Ons idee was dat daarin het probleem kon liggen, er blijven immers vergistbare suikers over die, om wat voor reden dan ook, alsnog vergist worden. Met een goed glas bier erbij hebben we bedacht dat we hier een oplossing voor hadden door de Hermann methode toe te passen. Daardoor zouden de maltotriose en maltose alsnog vergist kunnen worden.

De Hermann methode wordt toegepast op Weizen recepten dus Penari ging aan de slag met een Weizen. Als controle hebben we de batch gesplitst en 20 liter met de LA01 en 20 liter met een M20 gist weggezet.  Ons begin SG was 1038 voor beide charges, het eind SG met de M20 is 1010 dus een 4,1 % maar de LA01 is geëindigd op 1014… dus 3,6%  en dat is geen alcoholarm bier!

Achteraf gezien hebben we natuurlijk een fikse denkfout gemaakt, de Hermann methode zorgt er juist voor dat maltose en maltotriose wel omgezet worden… De LA01 kan heel moeilijk deze ketens omzetten en produceert dus voor het maltose en maltotriose deel geen alcohol… We hebben de gist dus extra suikers aangeboden in plaats van het de gist moeilijk te maken… Helaas is de LA01 gist nu op, maar we proberen het vast nog wel een keer.  Eerst maar kijken wat het uiteindelijke resultaat wordt, aankomende week gaan we afvullen.

Kegerator

Tijdens de videostream zagen we ook een clublid met een kegerator (bierkoelkast met tapkraan in de deur), een idee dat we al heel lang hebben en waarvoor de meeste delen al verzameld waren. Zien drinken doet drinken zullen we maar zeggen, want ook een van onze klimaatkasten heeft nu een tapkraan en kan ons van een koel, versgetapt biertje voorzien. Dat is ook meteen een goed argument om weer op fust af te vullen want door de uitblijvende feestjes en barbecues hebben we de laatste tijd niets op fust afgevuld.

Brouw ze en blijf gezond!
Penari

Terug naar overzicht