Terug naar overzicht

Winterhausen ESB

tww december 2020
Door: Donovan Larmonie
datum: 4 december 2020
gepubliceerd: Craft Beer and Brewing
klasse: A
stijl: ESB

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 5.1 %
begin-SG: 1.051
eind-SG: 1.012
EBC (kleur): 0.0
EBU (bitterheid): 35.0
Brouwhuisefficiëntie: 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Maris Otter  1900 gr   5 EBC Leverancier: Thomas Fawcett and Sons
Kristalmout 120 gr   120 EBC  
Kristalmout 120 gr   170 EBC  
East Kent Goldings 15 gr 60 min. 5.4 α Bloemen  
East Kent Goldings 11 gr 30 min. 5.4 α Bloemen  
East Kent Goldings 11 gr 10 min. 5.4 α Bloemen  
East Kent Goldings 8 gr   5.4 α Bloemen  
Wyeast 1968 London Ale 1 pk      

Maischschema

67 °C 78 °C
60 min. 5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Gebruik voor het spoelen voldoende spoelwater tot je ongeveer 12-13 liter wort overhoudt (≈ 3-4 liter). Als alternatieve gist kan je Notthingham gist van Lallemand gebruiken.

Smaakimpressie

ESB is een duidelijk Engels bier, met een aanzienlijke moutcomplexiteit, een vrij hoge BU/SG verhouding en gebruik van Engelse smaak/aromahop en giststammen.
Terug naar overzicht