Terug naar overzicht

Reacties vanaf de website van Kevin en Auke

tww november 2020
Door: Theo van Eijden

 
Op de website van ’t Wort Wat bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor veel beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk. Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.

1. Kevin

Voornaam

Kevin

Datum

dinsdag 10 november 2020

Vraag / opmerking

Goedemiddag, Al een tijdje was op zoek naar een IPA-recept. Uiteindelijk kwam ik uit op het Dead Ringer Ale recept in jullie database. Nu kom ik er echter niet uit hoeveel maisch- en spoelwater er bij dit recept wordt gebruikt. Is dit nog te achterhalen? Met vriendelijke groet, Kevin van de Visse.

 
Beste Kevin,
 
De algemene vuistregel bij bierbrouwen is dat je per kilo mout 3 tot 3,5 liter maischwater gebruikt. Van dit maischwater blijft er per kilo mout 1 liter water in de bostel achter. Na het maischen spoel je met water van 76 °C. De hoeveelheid spoelwater is per brouwinstallatie verschillend, dus kan geen enkel recept je daar de exacte hoeveelheid voor geven. Zij kennen jouw installatie immers niet. Het hangt bijvoorbeeld mede af van de felheid van koken.

De hoeveelheid wort die je in de kookketel verzamelt bestaat uit maischwater en het toe te voegen spoelwater. Met spoelwater vul je dus het wort aan tot de gewenste hoeveelheid. Dat is dus meer dan de hoeveelheid bier die je gaat brouwen. Je hebt namelijk te maken met verdampingsverliezen. Deze verliezen moet je compenseren met extra spoelwater. Vuistregel is dat je bij 20 liter ongeveer 3 liter voor verdamping moet rekenen. Je zult dus goed moeten bijhouden hoeveel spoelwater je gebruikt, om daarmee je volgende brouwsels te optimaliseren en je eigen installatie te leren kennen.
 
Mocht je iets te veel gespoeld hebben kan je eventueel wat langer koken om zo deze hoeveelheid weer te verdampen. Let in dat geval wel op met toevoegen van je hop. Mocht je te weinig gespoeld hebben kan je altijd nog wat water toevoegen.

2. Auke

Datum

maandag 9 november 2020

Voornaam

Auke

Vraag / opmerking

Leuke special over hop in het clubblad. Jammer dat het artikel van Andy Meerwaldt in tegenspraak is met het artikel van Theo van de Voorde op de website over het drogen van hop (2006). Misschien is de visie over drogen in de tijd gewijzigd, maar zelf geef ik de voorkeur aan de visie dat je hop niet in de zon moet drogen vanwege oxidatie. Vriendelijke groet Auke Tanja

 
Beste Auke,
 
Goed dat je mij op het artikel van Theo van der Voorde attendeerde. Het maakt het voor mij maar weer eens duidelijk hoeveel waardevolle informatie we inmiddels al in onze artikelen database hebben staan. Ook wordt het pijnlijk duidelijk dat er soms zaken staan die elkaar tegen spreken. Goed om dat op deze wijze aan de orde te stellen. Als ik beide artikelen lees, zegt mijn gevoel dat hop niet in de zon moet drogen. Als voornaamste reden dat in de zon de hop ook te ver kan indrogen. Voor de pluk hangt de hop ook in de zon, dus zonlicht op zich is niet schadelijk voor de hop. Op internet kwam ik bij Homebrewtalk een discussie tegen waar dit ook besproken wordt. Maar een echte onderbouwing kan ik niet vinden Wel proberen thuisbrouwers vaak de werkwijze van de professionele bedrijven te kopiëren. Wat op zich een goed uitgangspunt is, maar de reden waarom een professioneel bedrijf een werkwijze heeft gekozen geldt niet altijd voor thuisbrouwers. Wij zijn flexibeler en werken met kleinere hoeveelheden dus kunnen we andere keuzes maken.
 
https://www.homebrewtalk.com/threads/drying-hops-in-sunlight-a-discussion.267708/

Terug naar overzicht