Terug naar overzicht

't Wort (wel) Wat op het OBBK 2020

tww november 2020
Door: Chris Talbot

Op zaterdag 19 september 2020 werd in Bergen op Zoom de 24e editie van het Bergs Bierfestival, met daaraan gekoppeld het Open Bergsche Bierbrouw Kampioenschap (OBBK) gehouden. Geen fysiek festival zoals voorgaande jaren, maar een virtueel festival en prijsuitreiking van de winnende bieren. Hiermee had het OBBK de primeur want tot zover zijn dit jaar alle andere hobby-bierbrouwwedstrijden, zoals het ONK, geannuleerd. Er waren 175 bieren ingezonden in verschillende categorieën om deel te nemen aan deze hobby-bierbrouwwedstrijd. De bierkeurmeesters van het Bier Keurmeesters Gilde (BKG) hadden de eerste ronde vanuit huis gekeurd en de finale-ronde werd in het Provoosthuis te Bergen op Zoom gekeurd. Tijdens het online festival werd tevens uitleg gegeven door het BKG over de cursus en de wijze van keuren.

Ook wij hadden bieren ingezonden. Al jaren horen wij van hobby-brouwers en andere bierliefhebbers dat veel van onze bieren goed in de smaak vallen, en – hoewel wij de cursus tot bierkeurmeester hebben doorlopen en in staat zijn een bier brouw-technisch en qua stijl te beoordelen – besloten wij ons bier op het OBBK 2020 ter beoordeling voor te leggen aan onze mede-bierkeurmeesters. Wij zonden drie bieren in, die zo kort van te voren gebrouwen en gebotteld waren, dat deze ten tijde van het wegbrengen nog niet volledig gecarboniseerd waren. Zodoende hadden wij zelf ook nog geen oordeel kunnen vormen van de kwaliteit van de bieren.

Zaterdag 19 september jl., zaten wij dan ook de online festival van het OBBK 2020 te kijken toen de winnende bieren in de B-klasse werden aangekondigd: “Op de eerste plaats is geëindigd met een Oatmeal Stout, Chris en Patricia Talbot van ’t Wort wel Wat.”. Natuurlijk moesten we hard lachen om deze verspreking, maar…

Hoe kom je als (beginnende) hobby-bierbrouwer eigenlijk tot een prijswinnend ’t Wort wel Wat bier?

Allereerst dien je een technisch goed bier te kunnen brouwen, dat wil zeggen een bier zonder smaakafwijkingen. Hiertoe dien je het brouwproces goed onder controle te hebben. Schoon werken is bijvoorbeeld een must om infecties te voorkomen. Daarnaast is een goede gistmanagement een wezenlijk onderdeel van het brouwen: de soort gist, de hoeveelheid gist en de vergistingstemperatuur bepalen voor een groot deel het eindresultaat. Zeker voor onervaren hobbybrouwers blijkt dat hier veel winst te behalen valt. Het voordeel van het insturen van je eigen gebrouwen bier, is dat je feedback krijgt van ervaren bierkeurmeesters die onder meer kennis hebben van smaakafwijkingen en de mogelijke oorzaken daarvan, en daarbij adviezen kunnen geven hoe deze te voorkomen en de kwaliteit van je bier te verbeteren. Je hoeft je zeker niet te schamen voor een niet zo hoge score, want je toekomstige bieren kunnen er alleen maar beter van worden, zie het als een leermoment!

Ten tweede dient er naar biertype te worden gebrouwen, de karakteristieken per biertype kun je terugvinden in de BKG Biertypengids, welke op de site van de Bierkeurmeestersgilde te downloaden is. De bierkeurmeester gebruikt deze gids tijdens het keuren als objectieve richtlijn om te bepalen in hoeverre de ingezonden bieren voldoen aan het biertype. Gekeken wordt onder meer naar uiterlijke kenmerken zoals kleur, helderheid en schuimkraag, geur en smaak. Maar ook body, mondgevoel, complexiteit en balans spelen een belangrijke rol. Naarmate een bier beter voldoet aan de vereiste karakteristieken, hoe meer punten deze zal krijgen. Het is dus verstandig om je te verdiepen in de biertype(n) die je wilt insturen, de historie, eventuele ontwikkelingen, wat zijn de specifieke kenmerken van dat biertype, en welke ingrediënten zou je kunnen gebruiken om een zo goed mogelijk bier te presenteren. Enige basiskennis omtrent de grondstoffen en hun invloed om de juiste kleuren, geuren en smaken te krijgen, met daarbij een goede balans in je bier, is wel noodzakelijk. En dat is hoe wij onze recepten proberen op te stellen, rekening houdend met kenmerken van de ingrediënten en hoe de juiste hoeveelheid van een ingrediënt impact zal hebben op het totaal, hetgeen best lastig in te schatten kan zijn.

Vanaf een score van 80 punten voldoet een bier zowel brouw- als stijl-technisch aan de minimale eisen van het biertype. Twee van onze ingezonden bieren zaten hier net onder, ze voldeden in technisch opzicht wel, maar beschikten in onvoldoende mate de eigenschappen, dan wel balans of complexiteit van de gekozen biertypen. De feedback op het keuringsformulier geeft ons echter waardevolle informatie waarmee we een volgende keer beter naar biertype kunnen proberen te brouwen, denk bijvoorbeeld aan een andere mout samenstelling of een andere gist. Een score onder de 80 punten betekent overigens niet dat het bier niet lekker is, het betreft namelijk slechts een analytische waardering van de kwaliteiten van het bier. En juist die objectieve meting verklaart waarom een bier dat iemand persoonlijk ontzettend lekker kan vinden, niet altijd hoog hoeft te scoren of andersom. Ons prijswinnende Oatmeal Stout kreeg met 89 punten dan ook de opmerking dat het een mooi voorbeeld van het type is. De nasmaken bleven lang hangen zoals hoort bij een Stout. En stiekem vinden wij het ook nog eens erg lekker!

Voor de leden van ’t Wort Wat had de kwaliteitscommissie onlangs een programma in het leven geroepen om de kwaliteit van zelfgebrouwen bieren te analyseren en adviezen te geven hoe deze te verbeteren, wellicht dat dat in het post-Corona tijdperk ook weer van de grond komt? Dit kan naast het meedoen aan bierbrouw wedstrijden tevens een mooi hulpmiddel zijn naar kwalitatief betere bieren!

We hopen dat ons succes andere clubleden dan ook aanspoort om regelmatig bieren in te zenden naar wedstrijden. Het zal altijd leerzaam zijn en wie weet win je op z’n tijd een mooie kampioenschap en zet je jezelf en ’t Wort (wel) Wat op de kaart!

Succes!
Patricia en Chris Talbot

Ter inspiratie ons recept…

OBBK 2020 B1 – Oatmeal Stout

Recept Gegevens

Batchgrootte:

11 liter

Kooktijd:

75 minuten

Alcoholpercentage:

5.5%

Begin-SG:

1055

Eind-SG:

1017

EBC (kleur):

98.5

EBU (bitterheid):

37

Brouwhuisefficiëntie:

65%

Ingrediënten

Ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

Bijzonderheden

Golden Promise Pale Ale

2040 gr (66%)

 

5 EBC

Thomas Fawcett

Havervlokken

370 gr (12%)

 

2 EBC

Brouwmaatje

Cara 120

190 gr (6.2%)

 

120 EBC

Dingemans

Roasted Barley

180 gr (5.8%)

 

1200 EBC

Thomas Fawcett

Ontbitterde zwarte mout

130 gr (4.2%)

 

1400 EBC

Dingemans

Brown malt

100 gr (3.2%)

 

130 EBC

Thomas Fawcett

Special B

80 gr (2.6%)

 

350 EBC

Dingemans

Cascade

9 gr

75 min

9.7 α

pellets

Bramling Cross

4 gr

30 min

6.0 α

pellets

Brewers Gold

4 gr

30 min

6.2 α

pellets

Bramling Cross

8 gr

10 min

6.0 α

pellets

Brewers Gold

8 gr

10 min

6.2 α

pellets

Nottingham gist

11 gr

 

 

Lallemand

Maischwater 14.3 ltr

 

 

 

niet aangezuurd

Spoelwater

4 ltr

 

 

aanzuren 5.8 pH

Bottelsuiker

6 gr/ltr

 

 

 

Maischschema

68˚C

73˚C

80˚C

60 min

30 min

5 min

Vergisten op 18˚C

Terug naar overzicht