Terug naar overzicht

Van het bestuur, oktober 2019

tww oktober 2019
Door: Erik Deelissen

Brouwdag 5 oktober

Vandaag wezen kijken op de brouwdag van 5 oktober in Lisserbroek. Als experiment kon men kiezen uit twee verschillende recepten. De opkomst was wat minder maar dat had waarschijnlijk te maken met het feit dat de vorige brouwdag erg kort op deze brouwdag zat, die was namelijk 3 weken geleden. Ik telde 13 brouwsets. Wim Groeneveld en Lars Taylor hadden het maar druk om alles af te wegen. De koffie, koek, brood en andere versnaperingen werden verzorgd door de moeder van Kim. Het ontbrak de brouwers aan niets. Titus en Theo waren druk bezig met het instrueren van de 9 cursisten tijdens hun praktijkdag van de brouwcursus. Ze werden bijgestaan door Chris Talbot die instructie gaf met zijn Speidel. 

Polderbok 2019

De polderbok is afgelopen clubavond verdeeld onder de leden die besteld hadden via onze website. Degenen die nog niet hun bestelling hebben afgehaald kunnen deze ophalen bij Brouwmaatje in Boesingheliede. Ook de horeca heeft de vaten afgeleverd gekregen en zijn laaiend enthousiast over dit bier. Er waren nog een paar dozen over en die zijn verkrijgbaar bij Brouwmaatje.nl, dus als je toch nog een polderbok wil proeven, zou ik maar contact opnemen met John Westerveld van Brouwmaatje. Op=op.

Clubavond 27 september

Helaas kon Fokko Kruizinga niet komen op deze clubavond, maar Theo van Eijden had voor een waardig vervanger gezorgd. Uitgenodigd was dr. ing. Ferdinand Meeus van de kleinste huisbrouwerij van België. Ferdinand gaf een eyeopener van een presentatie over Belgische bieren. Over wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn over de smaakcomponenten in Belgische bieren. De stelling dat er geen verschil is tussen Westvleteren en St. Bernardus Abt12 werd ook onderuit gehaald. Ze liggen wel dicht bij elkaar maar zijn niet precies het zelfde. Er was wetenschappelijke onderzoek gedaan naar 81 gemeten smaakcomponenten. Ook werd er ingegaan op het ontstaan van fruitige aroma's door gist, en welke genen daar verantwoordelijk voor zijn. Er kwamen nog vele andere interessante onderwerpen aan bod.

Een daarvan wil ik jullie niet onthouden: restextract… De meeste amateurbierbrouwers hebben over het algemeen een eind SG niet lager dan 1015 met uitzondering van enkele. De meeste Belgische bieren komen met hun SG vrijwel altijd onder de 1010 uit, behalve Kasteelbier.

Er werd uitgelegd hoe dit te verbeteren. Ook werd aanbevolen om de Scandinavian beer calculator (http://www.beercalc.com) te gebruiken. Deze calculator is ontwikkeld door de The Scandinavian School of Brewing in Kopenhagen.

De presentatie van Ferdinand Meeus is beschikbaar voor leden, na het inloggen. Ga op onze website onder ‘voor leden’ naar documenten. Daar kan je de presentatie vinden en kan je hem op je gemak nog eens doorlezen. Ook staan er twee bestanden  met de  titel ‘Is mijn bier voldoende uitgegist’ die door hem zijn geschreven.

Aankomende clubavond van 25 oktober 2019

Op deze clubavond zullen de bieren gekeurd gaan worden die ingezonden zijn voor de clubkampioenschappen. De bieren zullen gekeurd gaan worden door onze eigen leden met per tafel een keurmeester erbij. Het keuren is ook voor de beginnende brouwer een goede leerschool, omdat je van andere, meer ervaren brouwers en/of de keurmeester leert welke geuren en smaken zij ruiken en proeven. Hierdoor ontwikkel je zelf ook een smaak– en geurgeheugen en ben je later in staat om in je eigen gebrouwen bier bepaalde smaken en geuren te onderkennen.

Terug naar overzicht