Terug naar overzicht

Clubkampioenschappen 2019

tww september 2019
Door: Jacques Stricker

Clubkampioenschappen

Nieuw logo

Dit jaar stonden er veel festiviteiten op het programma, het 25 jarig bestaan van de vereniging en de organisatie van het ONK.  Daarom is er dit jaar maar 1 inleverdag en 1 keuringsavond voor de bieren voor de clubkampioenschappen 2019.  
Inleveren  op de clubavond van 27 september en keuringsavond is op de clubavond van 25 oktober.
De inschrijving sluit op zondag 22 september
 
De wedstrijdbieren voor dit jaar zijn een sterke blonde (klasse C) en de Isid’or  (klasse D) van La Trappe.  De  isid’or  was het ONK bier van 2019, zie info in clubbladen en nieuwsflitsen.
 
Sterke Blonde:
Uiterlijke kenmerken:
Lichtblond tot goudgeel. Helder (tweeschijn is toegestaan). Grote, stabiele schuimkraag. Koolzuurgehalte is hoog tot zeer hoog.
Geur associaties
Complex met kruidige, fruitige en (niet scherpe) alcoholische aroma's. Fruitaroma's doen denken aan appel, peer of citrusfruit. Banaanaroma's en oplosmiddelachtige esters zijn niet gewenst
Licht kruidig (peperig of kruidnagelachtig) door hogere alcoholen en nevenproducten die tijdens de gisting zijn ontstaan.
Alcoholaroma's zijn zacht en niet overheersend.
Hoparoma is vaak aanwezig, maar nooit overheersend. Dryhopping is niet gebruikelijk. Licht moutig. Aroma’s van donkere of gebrande mouten horen niet in een sterke blonde.
DMS kan aanwezig zijn maar mag niet overheersen, diacetyl mag niet worden waargenomen.
Smaak
Samenspel van kruidige, fruitige en alcoholische smaken, ondersteund door een zachte moutigheid. Fruitigheid doet denken aan appel, peer of citrusfruit. Hopbitterheid is medium en is goed in balans met de moutigheid.
Geen donkere of gebrande mouten, oplosmiddelachtige smaken of diacetyl.
Basissmaak
De basissmaak is droog tot licht zoetig, bitterig tot bitter.
Body
Relatief dunne body.
Mondgevoel
Droog, samentrekkend mondgevoel met veel koolzuurprikkeling door gebruik van grote hoeveelheid suiker, een lage pH en een hoog koolzuurgehalte.
Nasmaak
Licht moutig, fruitig (peer, appel of citrus), bitterig. Droog uitlopend door het hoge koolzuurgehalte.
Opmerkingen
Droger en hoger koolzuur dan Tripel
Technische kenmerken

Begin SG 1066 – 1080
SVG 77 – 93%
Alcohol 8,0 – 9,0 Vol%
Kleur 6 – 13 EBC
Bitterheid 18 – 28 EBU
Koolzuurgehalte 6,5 – 8,5 gr/ltr

 

 
La Trappe  Isid’or
Kleur: amberkleurig met een gebroken witte schuimkraag.
Geur: een mooie combinatie van kruidige, bloemige en fruitige geuren.
Smaak: La Trappe Isid’or is in 2009 gebrouwen ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Abdij O.L.V. van Koningshoeven. De harmonieuze smaak begint fruitig en gaat dan over in moutige karamel; een perfecte balans tussen complexiteit en eenvoud. Het bier is vernoemd naar broeder Isidorus, de eerste brouwer van de abdij.
Afdronk: aangenaam bitter.
Opmerkingen:  Trappistenbier met symbolische waarde
Technische kenmerken:

Begin SG 1080
Alcohol 7.5%
Kleur 40.0  EBC
Bitterheid 27  EBU

De wedstrijdbieren werden zoals gewoonlijk gebrouwen op de club brouwdagen bij de fam. Van Duivenvoorde in Lisserbroek. Maar thuis gebrouwen bieren doen natuurlijk ook mee, dus schroom niet en lever in.


 
Naast de wedstrijdbieren mogen de bieren uit alle klasse *(A, B, C. D en V) op de clubavond van september worden ingeleverd.
 
Per klasse worden de bieren beoordeeld en worden er punten gegeven,
Naast de wedstrijdbieren  (sterke blonde en Isid’Or) worden er voor de klasse A-C en B-D ook prijzen uitgereikt voor de nummers 1, 2 en 3.
Zoals jullie weten geldt voor het clubkampioenschap, dat er minimaal een wedstrijdbier in de puntentelling moet zijn opgenomen om in aanmerking te komen voor de titel CLUBKAMPIOEN.
Het Inschrijfformulier staat uiteraard weer op de website.  Op dit formulier  moeten  de namen van de brouwers ingevuld worden, het type bier en de klasse, begin en eind sg , de bitterheid en de brouwdatum. Voor de vrije klasse graag een korte omschrijving van het type bier.
Het ingevulde formulier samen met 2 flesjes inleveren op de betreffende clubavond
Zie ook het wedstrijdreglement clubkampioenschap op de website.
 
Wij zitten er klaar voor op de 27e
Namens de clubkampioenschapcommissie
Jacques

 

Terug naar overzicht