Terug naar overzicht

Weer eens wat nieuws

tww augustus 2019
Door: Dennis van Rijswijk

Eén van de meest stressvolle fasen in het brouwen van bier is toch wel de fermentatie fase. Er zijn zoveel, veelal onzichtbare, invloeden die de smaak en kwaliteit van je uiteindelijke bier bepalen dat het misschien ook wel een van de meest fascinerende fasen is.

Productfoto - Genesis Fermenter gistvat
Ook nu kwam ik online weer een aantal interessante producten tegen die kunnen helpen (als in “verbeteren” én “vereenvoudigen”) van het vergistingsproces.
Uiteraard zijn het wederom producten van Amerikaanse makelij. Het is toch jammer dat in Nederland/Europa veel innovaties niet beschikbaar zijn. Maar dat terzijde.

Productfoto - steriele zak Genesis fermenter

Het eerste product is de Genesis Fermenter een product dat zeker ook de luie brouwer zal aanspreken. De Genesis Fermenter is een vergistingsvat met een inhoud van 6.5 gallon (bijna 25 liter) dat is 

vervaardigd uit een hoogwaardige kunststof dat nagenoeg geen zuurstof doorlaat.
Tot zover niets nieuws onder de zon en ook de maatverdeling en handvatten maken het vat niet bijzonder. Wat het vergistingsvat echt bijzonder maakt zijn de los verkrijgbare speciale, steriele zakken die erin gebruikt kunnen worden.
De kunststofzak wordt in het vat gestoken en vervolgens aan de deksel geschroefd. Na gebruik wordt de zak weggegooid en dat scheelt een hoop schoonmaakwerk achteraf én vooraf.
De zakken zijn vrij kostbaar (paar euro per stuk) maar dat is tijd natuurlijk ook.
Voor brouwers die willen experimenteren of werken met wilde gisten kan dit product zeker een uitkomst zijn.
Overigens zijn er ook thuisbrouwers die een “poor man’s version” gebruiken: een voedselveilige zak, zoals bijvoorbeeld de Stark 5 Gallon Bucket Liner.

Productfoto - Vessi Fermenter
Het tweede product, de Vessi, is er één die meerdere functies en brouwbehoeften combineert tot iets fantastisch. Het product is overigens als sinds 2016 beschikbaar na een succesvolle campagne op het crowdfund platform Indiegogo.
De Vessi is een geheel uit RVS vervaardigd conisch fermentatievat. De inhoud van het vat is 8 gallon (ongeveer 30 liter). Het vat is drukbestendig zodat er ook onder druk kan worden gefermenteerd (o.a. snellere doorlooptijd, minder bijproducten, natuurlijke carbonatie en ‘cold crashing’ zonder zuurstof-trek) .
Zelfs bij het verwijderen van gist en droesem kan de druk op het vat blijven door een gepatenteerd aftapsysteem. Ook heeft de Vessi een ingebouwd verwarmings- en koelelement zodat de vergistingstemperatuur constant kan worden gehouden.
Tot slot heeft het apparaat een tapkraan en een uitgang om, wederom onder druk, een vat te vullen of met behulp van een extra accessoire flesjes af te vullen (zonder bottle suiker).

Het is uiteraard een kostbaar apparaat maar vervangt wel een conisch RVS fermentatievat, een temperatuurmodule (als een Inkbird), een verwarmingselement, een koelkast, een tapinstallatie en een biervat.
Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe versie en is de huidige Vessi in prijs verlaagd. Thans kost hij US$1.450 (ongeveer €1.300). Meer informatie www.80westlabs.com

Terug naar overzicht