Op het ONK van 2019 heeft Daniel Eisinger de eerste prijs gewonnen in de categorie B met een Oatmeal Stout. Daniel is een actief lid van ‘t Wort Wat!. Dat doet hij naast een drukke baan en, samen met zijn vrouw, de zorg voor drie kleine kinderen. Chapeau! En van harte gefeliciteerd met deze eerste prijs! Op de vraag of hij de eerste prijs een beetje verwacht had, gaf hij aan compleet verrast te zijn.
Daan brouwt sinds september 2017. Hij brouwt op gas, in pannen. Ook het winnende bier is op die manier gebrouwen. Hij heeft een ruime interesse in bier. Zo heeft hij de Stibon-opleiding tot biersommelier gedaan. Ook het onderwerp bier-en-spijs heeft zijn belangstelling. Leden van ’t Wort Wat! herinneren zich misschien nog zijn presentatie in december vorig jaar. Ondertussen is hij bezig met de start van een eigen bedrijf genaamd Birra Birra voor workshops, proeverijen en voorlichting op het gebied van bier-en-spijs.
Het recept is afkomstig uit het boek Brew! Van James Morton. Daan heeft het recept iets aangepast: in plaats van 3 heeft hij 2 chocolademouten gebruikt. Hij had het recept al eens eerder gemaakt, was daar tevreden over en heeft opnieuw 5 liter gebrouwen voor het ONK. Achteraf had hij liever meer liters gebrouwen, maar ja, ‘achteraf is mooi wonen’ zullen we maar zeggen… Voor de liefhebbers volgt hieronder het winnende recept.
Recept:
datum: |
20 juli 2019 |
van: |
Daniel Eisinger |
klasse: |
B |
stijl: |
Oatmeal Stout |
Beschrijving
Brouwaanwijzingen 1. Smack het smack pack 2. Breng 24 l naar 70,5 °C 3. Mash in: 60 minuten op 65,5 °C 4. Mash out: 75 °C 5. Spoel met ca. 4 l water van 75 °C 6. First wort hop (60 minuten), na 50 minuten tweede hopgift (10 minuten meekoken) 7. Koelen tot 18 °C 8. Vergisten: 2 weken bij 18-20 °C 9. Bottelen: gebruik 100 g bottelsuiker
|
Recept gegevens
batchgrootte: |
20 l. |
kooktijd: |
60 min. |
alcoholpercentage: |
5.4 % |
begin-SG: |
1057 |
eind-SG: |
1016 |
EBC (kleur): |
66.0 |
EBU (bitterheid): |
33.0 |
Ingrediënten
ingrediënt |
hoeveelheid |
kooktijd |
waarde |
bijzonderheden |
Maris Otter |
4400 gr |
|
5 EBC |
Leverancier: Thomas Fawcett and Sons |
Chocolate Malt |
400 gr |
|
1100 EBC |
Leverancier: Thomas Fawcett and Sons |
CaraAmber |
200 gr |
|
60 EBC |
Leverancier: Weyermann |
Chocolate W |
200 gr |
|
800 EBC |
Leverancier: The Swaen |
Havervlokken |
400 gr |
|
|
|
East Kent Goldings |
60 gr |
60 min. |
5.93 α |
Bloemen |
East Kent Goldings |
20 gr |
10 min. |
5.93 α |
Bloemen |
Wyeast XL 1098 British Ale |
1 |
|
|
|
Maischwater |
24 l. |
|
|
Leverancier: Kraan |
Spoelwater |
4 l. |
|
|
Leverancier: Kraan |
Bottelsuiker |
100 gr |
|
|
|
Maischschema
66 °C |
75 °C |
60 min. |
5 min. |
Opmerkingen van de webredactie
Winnaar van het ONK in de klasse B. |