Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

KIPA

datum:3 januari 2024
van:Michael Woolthuis
klasse:C
stijl:India Pale Ale

Beschrijving

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.

Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 18°C en 23°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C

De koudhop toevoegen tijdens de lagering.
Als je nog restanten hebt van de gebruikte Chinook en Galaxy dan kunnen die hier ook mooi bij.
Gedurende 1 week voor een aardige "bite" langer voor een meer "bite".

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:6.8 %
begin-SG:1061
eind-SG:1013
EBC (kleur):10.0
EBU (bitterheid):58.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pale mout (5 EBC)1600 gr   5 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 600 gr   4 EBC  
Cara Pilsmout (3 EBC)120 gr   3 EBC  
Tarwevlokken280 gr      
Maischwater10.7 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater4 ltr     Leverancier: Kraan
Chinook14 gr 60 min. 8.3 α Bloemen  
Galaxy hopbloemen12 gr 15 min. 16.7 α Bloemen  
Mosaic 12 gr 15 min. 12.0 α Bloemen  
Koriander10 gr 5 min.    
Sinaasappelschil, gedroogde4 gr 5 min.    
Galaxy hopbloemen20 gr 1 min. 16.7 α Bloemen  
Mosaic 20 gr 1 min. 12 α Bloemen  
Mosaic 20 gr koudhop min. 12 α Bloemen  
Safale US-0511 gr     Leverancier: Fermentis
Bottelsuiker5 gr/ltr      

Maischschema

70 °C68 °C78 °C
stort min.60 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=390