Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Mexiwenen

datum:11 augustus 2021
van:Michael Woolthuis
klasse:A
stijl:Vienna

Beschrijving

De drie lekkere warme dagen van eind maart 2021 deden mij verlangen naar een fijn fris fruitig licht biertje van lage gisting. Lijkend op corona maar dan wel lekker.
Dat is dus onderstaande recept geworden.
Dit valt ongeveer in het type vienna maar is eigenlijk iets te licht van kleur en heeft een iets te fruitige hop. Vanwege de mais en de mexicaans klinkende hop naam vond ik de naam mexiwenen wel leuk.

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.

De zuurmout is optioneel en wordt toegevoegd om de zuurgraad van de maisch te verbeteren. Als je het niet hebt dan mag het weggelaten worden.

Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 10°C en 15°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de  5°C en 15°C

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:6.0 %
begin-SG:1054
eind-SG:1010
EBC (kleur):8.0
EBU (bitterheid):23.0
Brouwhuisefficiëntie:75 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Vienna mout (8 EBC)1100 gr   8 EBC  
Pilsmout (3 EBC) 800 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Maisvlokken400 gr      
Cara Pilsmout (3 EBC)100 gr   3 EBC  
Zuurmout25 gr      
Maischwater9.9 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater5.6 ltr     Leverancier: Kraan
El Dorado USA 8 gr 60 min. 12.2 α Bloemen  
El Dorado USA 4 gr 5 min. 12.2 α Bloemen  
Lallemand Diamond lager1     Leverancier: Lallemand
Bottelsuiker5 gr/ltr      

Maischschema

67 °C63 °C72 °C78 °C
stort min.30 min.30 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=361