Beschrijving
Werkwijze:
- Duur van het koken: minimaal 1 uur. De laatste 10 min. 10 gram van de hop toevoegen.
- Begin SG: net zoveel water toevoegen tot het SG 1050 is.
- Van het zakje gist tijdens het koken van een beetje wort een starter maken.
- Laten gisten op een temperatuur tussen 5 en 15 graden.
- Bitterheid: EBU 23.
N.B. De temperatuur tussen de rustpauzes verhogen met 1 graad per minuut. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 60 min. |
begin-SG: | 1050 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 23.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|
Pilsmout (3 EBC) | 1.7 kg. |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
Tarwemout (4 EBC) | 400 g. |
|
4 EBC
|
|
Ambermout (60 EBC) | 13.5 g. |
|
60 EBC
|
|
Hallertau | 20 g. |
60 min. |
4.5 α
|
Bloemen |
Hallertau | 7 g. |
10 min. |
4.5 α
|
Bloemen |
Den Arsegan ondergist | |
|
|
|
Maischwater | 6.3 liter |
|
|
Leverancier: Kraan |
Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
53 °C | 61 °C | 68 °C | 73 °C | 78 °C |
15 min. | 45 min. | 20 min. | 15 min. | 5 min. |
Opmerkingen van de webredactie
Recept van Coen van Veen en Willie Seegers, 1ste prijs licht smalbier, wedstrijd van het gilde "de Amervallei", 1995.