Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

bBbBbBlond

datum:11 augustus 2021
van:Michael Woolthuis
klasse:C
stijl:Blond

Beschrijving

Waarom de naam “bBbBbBlond”? Puur omdat ik met iets te dikke type vingers iets te lang bleef hangen rond de b op mijn toetsenbord en ik het verder wel best vond.
 
Het is wel een lekker receptje geworden. Niet te moeilijk of te veel of rare ingrediënten. En zeker als je hem wat droger weet te krijgen, onder de 1010 eindsg, een heerlijke dorstlesser voor zowel de zomer als het vroege najaar.
 
Ook voor de brouwende waaghals is dit een leuk basisrecept. Eigenlijk kan alles wel. Dus leef je uit en gooi je hele rari-kruiden-en-teiten-cabinet in de strijd, of zoals wij brouwveteranen zeggen, in de hete opwegnaarbiersoep.

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.
 
Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 17°C en 25°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de  5°C en 15°C

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:6.0 %
begin-SG:1051
eind-SG:1010
EBC (kleur):16.0
EBU (bitterheid):28.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1250 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (15 EBC)1000 gr   15 EBC  
Maischwater5.6 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater7.7 ltr     Leverancier: Kraan
Galena hopbloemen 7 gr 60 min. 15.6 α Bloemen  
Hallertau Hersbrücker6 gr 15 min. 2.3 α Bloemen  
Hallertau Hersbrücker6 GR 5 min. 2.3 α Bloemen  
Iers Mos (Irish Moss)4 GR 5 min.    
Lallemand Abbaye1     Leverancier: Lallemand

Maischschema

68 °C64 °C78 °C
stort min.60 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=362