Beschrijving
Hieronder volgt een recept voor Altbier. Als gist kun je het beste een vrij neutrale bovengist gebruiken, bijvoorbeeld Bootz of Delta X. Altbier wordt volgens mij nooit nagegist op de fles dus gist opkweken uit een flesje Altbier kan je wel vergeten. Ik heb ergens gelezen (vergeten waar) dat Altbier vroeger werd gebrouwen met een toevoeging van rozemarijn. Als je van experimenteren houdt, kun je aan het recept 10 gram rozemarijn toevoegen (succes niet gegarandeerd). Als hop moet je eigenlijk Spalt gebruiken, maar Hallertau kan ook.
Werkwijze:
- Neem 8 liter water van 55°C en stort er de mout in. De temperatuur moet nu 52°C zijn.
- Controleer de pH en corrigeer indien nodig. Laat 15 minuten rusten.
- Verwarm tot 63°C en laat 35 minuten rusten.
- Verwarm tot 74°C en laat 15 minuten rusten.
- Doe de zetmeelproef en maisch af op 80°C.
- Spoel tot er ongeveer 13-14 liter wort is (Spoelen tot SG = 1010).
- Kook 90 minuten, voeg 80% van de hop aan het begin van het koken toe. De resterende hop voeg je aan het einde van het koken toe en kook je enkele minuten mee.
- Damp in tot je 10.5 liter wort overhoudt.
- Snel koelen tot 22°C.
- Verwijder hop en eiwitten en voeg de gist toe.
- Belucht gedurende 30 minuten en belucht na 12 uur nog eens 30 minuten.
- Koel het wort tot 18°C.
- Voeg bij de nagisting 5 gram hop toe, eventueel overgoten met een beetje kokend water.
|
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcoholpercentage: | 4.0 % |
begin-SG: | 1040 |
eind-SG: | 1008 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 31.0 |
Watertype | water zonodig aanzuren |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|
Pilsmout (3 EBC) | 1.4 kg. |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
Caramelmout (80 EBC) | 200 g. |
|
80 EBC
|
|
Chocolademout (1000 EBC) | 20 g. |
|
1000 EBC
|
|
Hallertau | 32 g. |
90 min. |
4 α
|
Bloemen |
Hallertau | 8 g. |
5 min. |
4 α
|
Bloemen |
Hallertau | 5 |
|
4 α
|
Bloemen |
Wyeast 1007 German Ale | 1 zakje |
|
|
|
Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
52 °C | 63 °C | 74 °C | 80 °C |
15 min. | 35 min. | 15 min. | 1 min. |
Opmerkingen van de brouwer
- De tarwemout fijn schroten.
- De laatste 5 gram hop zijn voor het drooghoppen.
Opmerkingen van de webredactie
Geen gegevens over begin-SG, eind SG, EBU en EBC.
Gist ook onbekent, advies van de redactie voor een te gebruiken gist
Verschenen in clubblad van juni 1995.