Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Cupido's Porter

van:Renko Kuperus
klasse:D
stijl:Porter

Beschrijving

Volgens de brouwagenda (het overzicht) wordt er in juli en augustus door mij niet gebrouwen. Voor september staan er in feite twee bieren op het plan; een Dubbel (het Saens Clooster Bier) en een Porter. Ik heb gekozen voor de Porter (abdij dubbels zijn zooo... gewoon, alhoewel.... die van mij zijn wel wat zwaarder dan gebruikelijk en met een laurierblaadje en een kruidnageltje, vooral niet te veel, het gaat ten slotte om het smaakaccent). Ok, een Porter dus. Ik werd hierdoor geïnspireerd door boek uit de Classic Beer Style Series van Terry Foster (uit onze bibliotheek) en de eerste X-Porter van het S.N.A.B. Het boek is zeer de moeite waard met naast een beschrijving van methoden, technieken en ingrediënten ook enkele recepten. Net als de nog commerciële verkrijgbare porters ik vond mijn Reporter (de wederkomst van de porter) toch erg tegen een stout aanhangen qua moutbitterheid. De lekkerste porter heb ik bij "In de Wildeman" gedronken. Deze hebben ze nogal eens op de tap en wordt volgens mij door S.N.A.B. gebrouwen (maar 't kan net zo goed De Schelde of de Drie Ringen zijn). Wellicht zijn er onder ons specialisten op het gebied van stout en porters (brouwers dus hè?....) die suggesties hebben hoe de branderige en bitterige moutsmaak kan worden verminderd. Zij worden van harte uitgenodigd daar eens met mij over van gedachten te wisselen. Zelf moet ik al onze clubbladen nog eens doorkijken, want daar is in de loop van de tijd ook al heel wat over porters gepubliceerd.

 

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
alcoholpercentage:7.0 %
begin-SG:1070
eind-SG:1016
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):38.0
Watertypeaanzuren met 2 tl melkzuur tot 5.2 pH

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.2 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Kristalmout (150 EBC)350 g.   150 EBC  
Chocolademout (800 EBC)150 g.   800 EBC  
Zwarte mout (1300 EBC)30 g.   1300 EBC  
Northern Brewer20 g. 60 min. 8.5 α Bloemen  
Fuggles12.5 g. 10 min. 3.75 α Bloemen  
Fuggles10 g.   3.75 α Bloemen  
Bootz Bovengist1 zakje      
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C66 °C72 °C
30 min.90 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=84