Nu het buiten behoorlijk koud is, heb je ergens in huis of in de schuur vast wel een plek waar het tussen de 5 en de 10 graden Celcius is. Wanneer dat het geval is dan kun je eens een keer proberen om een pils te brouwen. Het nu volgende recept is daartoe uitstekend geschikt.
Werkwijze:
- Maak twee dagen van de tevoren van de gist een giststarter en laat deze gisten bij kamertemperatuur.
- Schroot de mout.
- Neem 9 liter water van ongeveer 54°C en stort hierin de mout, zorg dat de temp. 52°C is en rust 15 min.
- Breng van tevoren 3 liter water aan de kook, stort hier de mais in en laat dit ongeveer 10 min. zachtjes sudderen.
- Voeg de inhoud van de pan met mais toe aan de ketel met mout en verhoog (zonodig) de temperatuur tot 64°C. Rust nu 75 min., roer halverwege de maisch nog eens goed door. Wanneer de temperatuur teveel gezakt is moet er bijverwarmd worden.
- Verhoog de temperatuur dan langzaam tot 78°, doe omstreeks de 73° de jodiumproef (er mag dan nog iets zetmeel aanwezig zijn).
- Ga vervolgens filteren en net zo lang spoelen totdat er 18,5 liter wort is.
- Breng de wort aan de kook en voeg de bitterhop toe als de wort kookt.
- Kook minmaal een uur en voeg de laatste 10 min. de aromahop toe. Probeer 16 liter over te houden.
- Na het koken de hop en de eiwitten eruit filteren.
- Koel de hete wort snel af tot 25°C.
- Voeg de giststarter toe en belucht op jouw eigen wijze. Laat de gisting op gang komen bij kamertemperatuur.
- Wanneer de gisting begonnen is breng je de gistingsemmer over naar een koele ruimte.
- Hou er rekening mee dat de hoofdgisting enkele weken in plaats van enkele dagen kan duren.
- Veel succes met eerste zelf gebrouwen pils.
|