Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Pils

van:Theo van de Voorde
klasse:A
stijl:Pilsener

Beschrijving

Nu het buiten behoorlijk koud is, heb je ergens in huis of in de schuur vast wel een plek waar het tussen de 5 en de 10 graden Celcius is. Wanneer dat het geval is dan kun je eens een keer proberen om een pils te brouwen. Het nu volgende recept is daartoe uitstekend geschikt.

Werkwijze:
  • Maak twee dagen van de tevoren van de gist een giststarter en laat deze gisten bij kamertemperatuur.
  • Schroot de mout.
  • Neem 9 liter water van ongeveer 54°C en stort hierin de mout, zorg dat de temp. 52°C is en rust 15 min.
  • Breng van tevoren 3 liter water aan de kook, stort hier de mais in en laat dit ongeveer 10 min. zachtjes sudderen.
  • Voeg de inhoud van de pan met mais toe aan de ketel met mout en verhoog (zonodig) de temperatuur tot 64°C. Rust nu 75 min., roer halverwege de maisch nog eens goed door. Wanneer de temperatuur teveel gezakt is moet er bijverwarmd worden.
  • Verhoog de temperatuur dan langzaam tot 78°, doe omstreeks de 73° de jodiumproef (er mag dan nog iets zetmeel aanwezig zijn).
  • Ga vervolgens filteren en net zo lang spoelen totdat er 18,5 liter wort is.
  • Breng de wort aan de kook en voeg de bitterhop toe als de wort kookt.
  • Kook minmaal een uur en voeg de laatste 10 min. de aromahop toe. Probeer 16 liter over te houden.
  • Na het koken de hop en de eiwitten eruit filteren.
  • Koel de hete wort snel af tot 25°C.
  • Voeg de giststarter toe en belucht op jouw eigen wijze. Laat de gisting op gang komen bij kamertemperatuur.
  • Wanneer de gisting begonnen is breng je de gistingsemmer over naar een koele ruimte.
  • Hou er rekening mee dat de hoofdgisting enkele weken in plaats van enkele dagen kan duren.
  • Veel succes met eerste zelf gebrouwen pils.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
begin-SG:1050
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1.8 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Maisgries170 g.      
Target12 g. 60 min. 8 α Bloemen  
Saaz hop10 g. 10 min. 2.5 α Bloemen  
Saflager S-232 zakjes     Leverancier: Fermentis
Iers Mos (Irish Moss)1 tl.      
Maischwater9 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C64 °C78 °C
15 min.75 min.1 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=69