Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Paardepi(l)s

van:Erik van Dordrecht
klasse:V
stijl:Fantasiebier

Beschrijving

Op de clubavond in december bood de inkoopcie een restantje haver aan van een partij die ze met Sinterklaas niet zijn kwijt geraakt of zo. Ik heb een kilo van het spul gekocht en inderdaad, het was niet te vreten. Ermee brouwen kan echter wel volgens geschreven en mondelinge overleveringen, dus ben ik er maar mee aan de slag gegaan.
Het verschijnsel oatmeal stout uit Groot Brittannië was mij bekend en om mijn geheugen op te frissen heb ik bij de Bierkoning in Amsterdam een fles van het spul gekocht van de Samuel Smith Old Brewery in Tadcaster. De smaak is niet te vergelijken met het bekende Guinness. Het is zoetig, minder zwart en veel minder bitter, maar toch wel lekker, zonder de weeëge smaak die de zogenaamde milkstout soms heeft. Deze is namelijk aangezoet met melksuiker dat niet vergistbaar is.
Brouwen dus!
Ik maak regelmatig een simpel bier van ongeveer 12° Plato, dat voor 100% uit pilsmout bestaat en droog en redelijk hoppig is. Dit recept is dus zeer geschikt om de giften van diverse ingrediënten te onderzoeken. Verder kan je leuk spelen met maischschema's en gistsoorten. Zo gezegd zo gedaan. Op advies van Mark van Bommel heb ik de havergift onder de 10% gehouden, omdat hij waarschuwde voor de ontwikkeling van een weeëge smaak bij havergiften van meer dan 10%. Gezien het eindresultaat van het gebrouwen bier denk ik dat hij gelijk heeft.

De schrootmolen voor het (vrij fijn) malen van de haver flink wat fijner instellen dan voor mout omdat de haverkorrels smaller zijn dan gerstekorrels en om het rendement van de havergift te vergroten.

Werkwijze:

  • Uitwassen (spoelen) tot ongeveer 16 liter en vervolgens:
  • 75 minuten koken met ongeveer 25 gram Target Hop. (8% alphazuur)
  • Na het toevoegen van 0,5 l giststarter had ik bijna 15 liter wort met een stamwort gehalte van 12° Plato.
  • Gist: 1 buisje 'Chateau de Flandres' (neutrale bovengist) van Brouwerij de Vaete, tel. 0113-223888. Dit bedrijf levert diverse soorten gist voor ƒ 6,- per buisje. Mijn ervaringen ermee zijn zeer goed.
  • Vergisting: 5 dagen in plastic vat met los deksel bij 22°C, vervolgens 3 weken in fles met waterslot bij ± 15°C.
  • Bottelen: Gebotteld bij een s.g. van 1011 (droog) plus 7,5 g. suiker per liter en wat verse gist van een volgend brouwsel.
  • Resultaat: Iedere brouwer van 't Wort Wat! vraagt zich na de de gedane arbeid en het opgebrachte geduld af: Wast Geworde? Antwoord: Nie slegd!
In vergelijking met het droge standaardbier is het haverbier duidelijk zoeter en volmondiger. De kleur is goud blond (donkerder dan het standaard bier) en de geur is fris en toch zoet. De schuimstabiliteit is goed en het bier is zeer helder geworden. Dit laatste is niet zo belangrijk, maar het staat gewoon gelikt als je het in een hoog fluitvormig glas uitschenkt. Al met al is het brouwen met haver zeer de moeite waard en voor een ieder die van experimenteren houdt van harte aanbevolen. Ik hoop dat we niet tot na Sinterklaas hoeven te wachten voor een volgende lading haver!. Verder wacht ik op de roggemout van Mark van Bommel voor het maken van Vier Granen Bier, want het brouwen met Koopmans viergranen pannekoekmix is nix.

Erik van Dordrecht

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
eind-SG:1011
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.75 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Haverkorrels250 g.      
Target25 g. 75 min. 8 α Bloemen  
Bovengist1      
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

37 °C50 °C63 °C73 °C80 °C
30 min.30 min.45 min.30 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

De gist Brewferm Top kan hier prima gebruikt worden.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=52