Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Dubbel Abdij

van:Theo van de Voorde
klasse:D
stijl:Dubbel

Beschrijving

De recepten van de te brouwen bieren waren ook bijzonder, niet zomaar een paar "gewone bieren", maar bieren die normaal niet iedereen maakt. Ik was weer de uitzondering want ik ging een dubbel abdij maken. Ik ben namelijk bezig om het ultieme dubbelrecept te ontwikkelen en dit was het derde brouwsel uit een reeks waarvan ik nu nog niet weet wanneer het uiteindelijke doel bereikt is, nl. een recept wat het meest lijkt op een Westmalle Dubbel. Ik ben begonnen met het recept van Jos Verlaak, waarover hij bij ons op de club een lezing heeft gehouden. Het eerste bier wat ik had gemaakt was veel te licht en het tweede smaakte een beetje naar karton en was nog steeds te licht en nu zou ik het zeker donker genoeg maken want ik had de hoeveelheid Special B mout verviervoudigd! Ook had ik de hoeveelheid chocolademout verdubbeld dus aan de kleur zou het deze keer zeker niet liggen!

Bij het schrijven van dit stukje is mijn bier het enige wat al gebotteld is. Het is een bijzonder lekker bier geworden maar het is geen dubbel abdij, het lijkt meer op een porter dan op een dubbel (zowel wat de kleur betreft als de smaak) en de reden is bekend: teveel Special B mout. Ik had het kunnen weten; als ik het Excel programma van Ronnie Baert zou hebben gebruikt, dan had ik kunnen zien dat met deze ingrediƫnten de EBC kleur op 117,5 zou uitkomen, wat uiteraard veel te donker is voor een dubbel.

Mijn volgende dubbelrecept zal dus de helft van de thans gebruikte hoeveelheid Special B gaan bevatten, dat is dus toch nog bijna 3 keer zoveel als in het oorspronkelijke recept van Jos Verlaak.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:7.4 %
begin-SG:1066
eind-SG:1014
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):25.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1.7 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Caramout (120 EBC)150 g.   120 EBC Leverancier: Dingemans
Special B300 g.   400 EBC  
Chocolademout (1000 EBC)15 g.   1000 EBC  
Basterdsuiker, wit250 g.      
Hallertau Perle 12 g.   3.9 α Bloemen  
Saaz hop8 g.   4 α Bloemen  
Wyeast 1762 Belgian Abbey I1 zakje      
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

54 °C63 °C73 °C78 °C
10 min.15 min.25 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

Verschenen in clubblad van februari 2003.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=50