Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Meibock

van:Jan Wurpel
klasse:C
stijl:Meibok

Beschrijving

We vonden het als bestuur wel weer eens tijd om een pakket van de maand uit te brengen. De inkoopcommissie is verzocht om voor een recept te zorgen en zal een aantal pakketten samenstellen gebaseerd op een hoeveelheid van 10 liter. We vonden het gelet op de komende lente wel gepast om een "Meibock" uit te brengen en hebben het volgende Chouffe meibock recept gevonden.

We storten alle mouten in 8 liter water van 54 °C, zodat de temperatuur 52 °C en houden deze temperatuur 15 minuten vast om de eiwitvormende enzymen hun werk te kunnen laten doen.
We verwarmen vervolgend de maisch weer tot 62 °C en behouden deze temperatuur gedurende 35 minuten. Het Beta amylase enzym zorgt nu voor de vorming van maltose, een vergistbaar koolhydraat dubbel glucose molecuul).
Vervolgens verwarmen we weer naar 72 °C en behouden deze temperatuur gedurende 30 minuten. Het Alfa amylase enzym zorgt nu voor de vorming van niet vergistbare koolhydraten. Deze zijn wel nodig om je bier wat van zoetigheid te voorzien en daarmee de balans van het type te regelen.

<>We gaan nu verwarmen naar 78 °C en behouden deze temperatuur gedurende 5 minuten. Alle enzymen worden bij deze temperatuur inactief. Doe de jodiumproef. Als alle zetmeel omgezet is in lagere koolhydraten gaan we spoelen tot je 12,5 liter wort hebt.

Kook het wort gedurende 75 minuten. Voeg de hop erbij zodra het wort begint te koken. Ga dan filtreren met een kaasdoek nadat je de vloeistof eerst goed hebt rondgedraaid en daarna 5 minuten hebt laten rusten. Ga dan koelen tot het wort zo’n 25 °C is geworden.
Als het goed is gegaan is het s.g.: 1065. Als het meer is dan met water aanlengen tot 1065.

Giststarter enten in het wort en goed beluchten. Vergisten maar!

Veel succes.
Jan Wurpel

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:6.0 %
begin-SG:1065
eind-SG:1020
EBC (kleur):16.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1.75   3 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (20 EBC)600 g.   20 EBC  
Cara Pilsmout (60 EBC)500 g.   60 EBC  
Hallertau Perle 25 g. 75 min. 5 α Bloemen  
Bovengist5 g.      
Saaz hop10 g. 10 min. 4 α Bloemen  
Iers Mos (Irish Moss)4 g. 10 min.    

Maischschema

52 °C62 °C72 °C78 °C
15 min.20 min.30 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

gist advies: BREWFERM TOP BOVENGIST
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=39