Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
van: | Jan Wurpel |
klasse: | C |
stijl: | Meibok |
We vonden het als bestuur wel weer eens tijd om een pakket van de maand uit te brengen. De inkoopcommissie is verzocht om voor een recept te zorgen en zal een aantal pakketten samenstellen gebaseerd op een hoeveelheid van 10 liter. We vonden het gelet op de komende lente wel gepast om een "Meibock" uit te brengen en hebben het volgende Chouffe meibock recept gevonden. We storten alle mouten in 8 liter water van 54 °C, zodat de temperatuur 52 °C en houden deze temperatuur 15 minuten vast om de eiwitvormende enzymen hun werk te kunnen laten doen. Kook het wort gedurende 75 minuten. Voeg de hop erbij zodra het wort begint te koken. Ga dan filtreren met een kaasdoek nadat je de vloeistof eerst goed hebt rondgedraaid en daarna 5 minuten hebt laten rusten. Ga dan koelen tot het wort zo’n 25 °C is geworden. Giststarter enten in het wort en goed beluchten. Vergisten maar! Veel succes. |
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 75 min. |
alcoholpercentage: | 6.0 % |
begin-SG: | 1065 |
eind-SG: | 1020 |
EBC (kleur): | 16.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 1.75 | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Munichmout (20 EBC) | 600 g. | 20 EBC | ||
Cara Pilsmout (60 EBC) | 500 g. | 60 EBC | ||
Hallertau Perle | 25 g. | 75 min. | 5 α | Bloemen |
Bovengist | 5 g. | |||
Saaz hop | 10 g. | 10 min. | 4 α | Bloemen |
Iers Mos (Irish Moss) | 4 g. | 10 min. |
52 °C | 62 °C | 72 °C | 78 °C |
15 min. | 20 min. | 30 min. | 5 min. |