Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

LekkerBruinInDeZomer

datum:1 mei 2023
van:Michael Woolthuis
klasse:B
stijl:Porter (brown)

Beschrijving

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.
 
Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 15°C en 22°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de  5°C en 15°C

De aangegeven hoeveelheid bottelsuiker van 4gr/ltr is genoeg om een naar Engelse smaak neigende hoeveelheid CO2 in je bier te krijgen. Voor een meer Europese hoeveelheid is ongeveer 5gr//ltr aan te raden.

Een alternatieve gist zou de LalBrew London ESB kunnen zijn.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:5.0 %
begin-SG:1051
eind-SG:1011
EBC (kleur):55.0
EBU (bitterheid):28.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pale mout (5 EBC)1700 gr   5 EBC  
Cara-kristal (120 EBC)200 gr   120 EBC  
Melanoïdemout (70 EBC)300 gr   70 EBC  
BLACKSWAEN©BARLEY 30 gr   1250 EBC Leverancier: de Swaen
Maischwater9.1 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater6.6 ltr     Leverancier: Kraan
Nugget hopbloem 9 gr 60 min. 13.3 α Bloemen  
Hallertau Hersbrücker12 gr 1 min. 3.2 α Bloemen  
Safale S-041     Leverancier: Fermentis
Bottelsuiker4 gr/ltr      

Maischschema

71 °C67 °C78 °C
Stort min.60 min.2 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=385