Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Even Sharks Need Water

datum:8 augustus 2022
van:Theo van Eijden
klasse:A
stijl:New England India Pale Ale

Beschrijving

De 3g Magnum als First Wort Hop voor de kook tijdens filteren aan de wort toevoegen. Na afloop van de kook de wort tot 80 graden laten afkoelen en dan de whirlpool hop toevoegen; 13g Galaxy en 26g Citra hop. Dit  20 minuten laten staan. De wort afkoelen tot 18 graden en de korrelgist toevoegen. Laat de vergisting oplopen tot 19 graden. Als de vergisting halverwege is de temperatuur laten door stijgen tot  22 graden. Houd rekening met een stevige Krausen, zorg dus voor voldoende head space.
 
Als de vergisting tegen het einde loopt de koud hop toevoegen, dit zal ongeveer op de 7e dag van de vergisting zijn.  Voeg dan 52 gr Galaxy en 78 gr Citra toe. Laat de koud hop oplossen en dat het bier afkoelen tot 1 tot 2 graden. Indien mogelijk niet lager dan 3 dagen koud hoppen.

Opmerkingen van de  brouwer.

Om de introductie van de nieuwe Verdant  IPA gist van Lallemand te vieren heeft de hoofd brouwer van Verdant brouwerij James Heffron het recept van hun bier Even Sharks Need Water gedeeld. Dit zou een goed bier zijn om te gaan brouwen met de gist die aan dit exemplaar van het clubblad is toegevoegd.shark

Ik denk dat we begin 2016 voor het eerst 22 liter van dit bier hebben gebrouwen. We waren er net in geslaagd om een ​​zeldzame als batch Galaxy-hop te bemachtigen en het leek een goed idee om het te combineren met Citra hop in een NEIPA. Het doel van het bier was en is nog steeds om behoorlijk vol van smaak en aroma te zijn, en niet bang te zijn voor de agressieve karakter van Galaxy. Het is een vrij onbezonnen hop met harde bittere eigenschappen in combinatie met de sterke koud hop polyfenolen zorgt dit voor een zeer ‘groene’ ervaring bij jonge bieren. Vakkundig gebruik van de hop en een beetje geduld helpt om de tropische en romige natuur naar voren te brengen. In mijn ervaring zorgen de verschillende hopsoorten voor een waas of ‘troebelheid’ in het afgewerkte bier. Reken op een ondoorzichtige lichtgele romige / yoghurt uiterlijk met een zachte, soepele body die leidt tot een scherpe afdronk. Aroma's moeten eruit springen, smaken moeten volledig verzadigd zijn en als het goed wordt gebrouwen, moet het een mooie donzige witte schuimkraag hebben die lang aanhoudt.
Met betrekking tot een geschikt waterprofiel voor ESNW zou ik thuisbrouwers willen aanmoedigen om te experimenteren. Vraag het waterrapport op voor het gebied waar je woont, let specifiek op ppm's voor calcium, chloride, magnesium, natrium, sulfaat en bicarbonaat. In Cornwall hebben we overwegend zacht water, variërend van ‘matig zacht’ tot ‘zeer zacht’. Dit betekent in feite dat ppm's voor alle kationen en anionen erg laag zijn, het betekent ook dat we een geweldige basiswaterbron hebben voor het bouwen van stijlprofielen. Ik ken een aantal brouwers die omgekeerde osmose-technieken gebruiken om hun water bijna volledig te demineraliseren, maar ik vind het leuk dat we het alleen door een sedimentfilter en vervolgens door een koolstoffilter laten lopen. Dit verwijdert alle roest of vuil van oude waterleidingen en ook het vluchtige, lage chloorgehalte dat wordt gebruikt om bacteriën te doden. Werken met het water in jouw omgeving is naar mijn mening een van de meest interessante onderdelen van het brouwen, vergelijkbaar met het concept van ‘terroir’ in de landbouw. Bij dit bier richten we met de chloride tot ongeveer 230ppm, we laten sulfaat zitten op basisleidingniveau (10ppm), we verhogen natrium tot ongeveer 50ppm. Het natriumchloride wordt tijdens de kook toegevoegd en het calciumchloride aan het beslag. Door dit te doen, creëren we een zeer zacht mondgevoel, maar zonder het calciumgehalte boven de 100ppm te verhogen. U hoeft dit profiel echter niet te proberen imiteren, in feite zou ik het ook aanraden als uw basislijn aanvankelijk te veel afwijkt . Het is veel belangrijker om te werken met wat je hebt en van daaruit aan te passen.
Andere tips voor succes met een NEIPA zijn om je PH's te meten en corrigeren. Het beslag moet 5,2-5,3 pH zijn bij 20 graden C, en 5-5,1 pH voor het koken, 4.9-5,05 pH nadien, na de fermentatie 4,3 pH, na de koud hop 4,5-4,8 pH. Zuurstof verpest je bier sneller dan wat dan ook. Om als thuis brouwer dit te beperken is lastig. Ik adviseer een gesloten vergisting en vandaaruit gesloten overbrengen naar een vat voor de dry-hopping, geforceerd carboniseren en niet voor conditionering in flessen. Wacht tot de vergisting gereed is en koel af tot 15 graden en voeg de koud hop toe. Op deze manier voorkom je hopcreep. Hopcreep is iets wat we niet leuk vinden bij Verdant, het zorgt voor een verzwakt bier dat veel meer diacetyl heeft dan de gist kan op ruimen.
 
 
Op het youtube kanaal van The Craft Beer Channel brouwen twee vrienden ook dit bier, volg hun belevenissen in twee afleveringen;
 
We maken weer een homebrew, dit keer profiteren we van een aanbieding om Verdant Brewing Co’s eigen gist te gebruiken om een geweldige New England IPA te maken. Volg Jonny en Brad terwijl ze proberen het ultieme New England IPA-recept te brouwen met alleen basisapparatuur voor thuisbrouwers, en verneem de tips van James, hoofdbrouwer bij Verdant zelf.
https://www.youtube.com/watch?v=8TvDaypgU5o

Dit is de finale van het tweedelige avontuur homebrew New England IPA. Deze week experimenteren we met droge hop en CO2-regulatoren, bestrijden we een absurde hittegolf en ontdekken we dat de Verdant-gist van Lallemand het meeste werk voor ons heeft gedaan. Krijg eindelijk de mening van Verdant-hoofdbrouwer James over ons IPA-recept uit New England;
https://www.youtube.com/watch?v=fv5Mw7tOHig


Hier de link naar de website van Craft Beer Channel zelf en het door hen gebruikte recept;
https://craftbeerchannel.com/lallemand-verdant-homebrew-new-england-ipa-recipe/
 
Bron;
Youtube
https://vlaamshobbybrouwforum.be/forum/index.php?thread/11804-lallemand-verdant-ipa-gist-brouwcompetitie/
 

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:6.0 %
begin-SG:1063
eind-SG:1013
EBC (kleur):7.0
EBU (bitterheid):26.0
Brouwhuisefficiëntie:75 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1470   3 EBC Leverancier: Dingemans
Pale Ale mout370   9 EBC Leverancier: Dingemans
Havervlokken (2 EBC) 240   2 EBC  
CaraPils240   25 EBC Leverancier: Weyermann
Tarwevlokken240      
Magnum4 60 min. 12 α Bloemen  
Galaxy65   14 α Pallets  
Citra 105   12 α Bloemen  
Lallemand Verdant IPA       Leverancier: Lallemand
Maischwater8     Leverancier: Kraan
Spoelwater8     Leverancier: Kraan

Maischschema

67 °C78 °C
45 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=377