Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Münchener Helles

datum:12 november 2018
van:Theo van Eijden
klasse:A
stijl:Münchener Helles

Beschrijving

De geschrote mout inmaischen met een beslag dikte van 2,6 liter per kilo. Verhit het maischwater tot 65 graden en stort de mouten, houdt het beslag op deze temperatuur gedurende 90 minuten. Regelmatig roeren en eventueel bij verwarmen. Uitmaschen naar 76 graden en houd deze temperatuur 5 minuten aan. Spoel met aangezuurd spoelwater de suikers uit. Corrigeer de pH van het spoelwater naar 5.3. Blijf spoelen totdat er 12 liter in de kookketel zit, dit is om de kookverliezen te compenseren en ook de verliezen tijdens de vergisting. 

Kook gedurende 90 minuten en voeg de hop toe volgens recept. Na de kook de hop en eiwitten filtreren en de wort hevelen naar de gistkuip en deze afkoelen naar  12 graden. De wort goed beluchten. De vergisting gedurende 1 week aanhouden en vervolgens meten. Als het SG gezakt is tot ongeveer 1016 kan de temperatuur verhoogd worden naar 18 graden ten behoeve van de diacetyl rust. Houd deze temperatuur enkele dagen aan. Daarna het jong bier afkoelen naar 1 graden en houd deze zeker 14 dagen aan, 1 maand is nog beter. Daarna bottelen met de bottelsuiker. 

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:5.2 %
begin-SG:1050
eind-SG:1011
EBC (kleur):9.0
EBU (bitterheid):19.0
Brouwhuisefficiëntie75 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1800 gr   3 EBC  
Munichmout (20 EBC)160 gr   20 EBC  
Melanoïdemout (70 EBC)50 gr   70 EBC  
Hallertau20 gr 60 min. 4 α Bloemen  
Saflager W-34/701     Leverancier: Fermentis
Maischwater5.2 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwaterspoelen tot 12 liter in kookketel     Leverancier: Kraan
Bottel suiker6gr/liter      

Maischschema

65 °C76 °C
90 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=308