Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Paasbock

van:Theo van de Voorde
klasse:C
stijl:Meibok

Beschrijving

Als U deze maand onderstaand bier gaat brouwen, heeft U tegen Pasen een leuke paasbock. Het is namelijk een imitatie van het paasbier van brouwerij 't IJ. Het recept is van Theo van de Voorde.

Werkwijze:
  • Neem 9 liter water van 57°C en stort er de mout en de granen in. De temperatuur moet nu 52°C zijn.
  • Laat 20 minuten rusten.
  • Verwarm nu tot 63°C en rust 45 minuten.
  • Verwarm nu tot 73°C en rust 30 minuten.
  • Doe de jodiumproef, als deze goed is verwarmen naar 78°C en rust 5 minuten.
  • Spoelen tot er 12.5 liter wort is
  • Kook 75 minuten met de Northern Brewer Hop (gerekend vanaf het moment waarop alles kookt).
  • Na 60 minuten koken de Saaz hop, de koriander en de suiker toevoegen.
  • Filtreer de hop en de eiwitten met een kaasdoek.
  • Snel koelen naar ± 25°C.
  • Het SG meten en eventueel aanvullen tot 10 liter.
  • Goed beluchten en de gist(starter) toevoegen.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.5 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Ambermout (50 EBC)300 g.   50 EBC  
Kristalmout (50 EBC)100 g.   50 EBC  
Tarwevlokken200 g.      
Gierst100 g.      
Basterdsuiker, geel250 g.      
Northern Brewer20 g. 75 min. 6 α Bloemen  
Saaz hop15 g. 15 min. 4 α Bloemen  
Korianderpoeder3 g. 15 min.    
Safbrew T-58 1     Leverancier: Fermentis
Maischwater9 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C63 °C73 °C78 °C
20 min.45 min.30 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=30