Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Aker oudwit

datum:19 oktober 2017
van:Inkoopcommissie
klasse:C
stijl:Witbier (Sterk)

Beschrijving

Naar een historisch recept van de Aker brouwerij uit Utrecht zie:
http://verlorenbieren.nl/oud-wit/#more-713

De in het recept vermelde bitterheid van 83 EBU heb ik aangepast naar een beter drinkbare 42 EBU.

Je kan, naar eigen inzicht, een deel van de hop bewaren voor een latere hopgift of als koudhop gebruiken.

De eikenchips toevoegen na de hoofd vergisting.

Van oorsprong werd dit bier lang gelagerd, tot jaren aan toe. Regelmatig proeven hoe de smaak ontwikkeling met de eikenchips vordert is raadzaam. Zie verder de omschrijving op internet.

 

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:7.8 %
begin-SG:1071
eind-SG:1015
EBC (kleur):8.0
EBU (bitterheid):42.0
Brouwhuisefficiëntie:75 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Weyermann Extra pale3200 gr   2.5 EBC Leverancier: Weyermann
East Kent Goldings40 gr 60 min. 5.4 α Bloemen  
Iers Mos (Irish Moss)2 gr 90 min.    
Eik chips Frans medium toast5 gr      
Maischwater13.1 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater6.9 liter     Leverancier: Kraan
Wyeast 3944 Belgium White1     Leverancier: Wyeast
Bottelsuiker5 gr/liter      

Maischschema

70 °C67 °C78 °C
stort min.75 min.2 min.

Opmerkingen van de brouwer

Als je liever met droge gist brouwt dan kan je, naar eigen keuze, S-33 of S-04 gebruiken.

Smaakimpressie

Heerlijk droog bier (door de lagertijd van 14maanden) met op de achtergrond een witbier smaak en aroma en op de voorgrond een lichte vanille toets.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=282