Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
van: | Frank Oppedijk |
klasse: | D |
stijl: | Dubbelbok |
Omdat de samensteller van dit recept gemerkt heeft dat het bier veel beter smaakte naarmate het ouder werd, hierbij (met zijn goedvinden) het recept van dit winnende (eerste prijs) bier in de klasse 'donker dikbier', van het Nederlandse Kampioenschap in Bergen op Zoom begin dit jaar. Wanneer dit bier nu gebrouwen wordt zal het in het najaar van 1998 zeker hoge ogen kunnen gooien op bijv. het bockbierkampioenschap in Purmerend. Het recept is bedacht door Frank Oppedijk, de secretaris en tevens redacteur van het blad van het biergilde Gambrinus uit Almere. Werkwijze:
Ik weet me nog te herinneren dat het bier in het eerste halfjaar 'wel lekker' was. Toen het één jaar oud was, was het 'wel heel erg lekker' geworden. Dus een beetje geduld is bij zo'n zwaar bier wel nodig... Frank Oppedijk |
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 70 min. |
alcoholpercentage: | 8.5 % |
begin-SG: | 1080 |
eind-SG: | 1016 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 3 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Caramout (150 EBC) | 75 g. | 150 EBC | ||
Aromamout | 50 g. | 150 EBC | ||
Aromamout (60 EBC) | 150 g. | 60 EBC | ||
Chocolademout (900 EBC) | 25 g. | 900 EBC | ||
Northern Brewer | 20 g. | 60 min. | 8 α | Bloemen |
Saaz hop | 30 g. | 60 min. | 4 α | Bloemen |
Wyeast 2206 Bavarian Lager | ||||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |