Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Dubbelbock

van:Frank Oppedijk
klasse:D
stijl:Dubbelbok

Beschrijving

Omdat de samensteller van dit recept gemerkt heeft dat het bier veel beter smaakte naarmate het ouder werd, hierbij (met zijn goedvinden) het recept van dit winnende (eerste prijs) bier in de klasse 'donker dikbier', van het Nederlandse Kampioenschap in Bergen op Zoom begin dit jaar. Wanneer dit bier nu gebrouwen wordt zal het in het najaar van 1998 zeker hoge ogen kunnen gooien op bijv. het bockbierkampioenschap in Purmerend. Het recept is bedacht door Frank Oppedijk, de secretaris en tevens redacteur van het blad van het biergilde Gambrinus uit Almere.

Werkwijze:
  • na het maischen spoelen met 5 liter water.
  • 10 minuten koken zonder hop, daarna 60 min koken met alle hop.
  • eerst 2 dagen op kamertemperatuur vergisten, daarna op ongeveer 10 graden.
  • het wort werd in een open vat vergist, afgesloten met een theedoek en daarna gelagerd in een glazen fles.
  • begin-s.g. 1080, na hoofdgisting 1022, bij het bottelen 1016.
Het bier was bij op het moment van keuring zo'n twee jaar oud. Het verbaasde mij dat het bier op dat moment nog geen spoortje van ouderdom in zich had. Dit bewijst maar weer eens dat je zware bieren lang kunt bewaren.

Ik weet me nog te herinneren dat het bier in het eerste halfjaar 'wel lekker' was. Toen het één jaar oud was, was het 'wel heel erg lekker' geworden. Dus een beetje geduld is bij zo'n zwaar bier wel nodig...

Frank Oppedijk

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:70 min.
alcoholpercentage:8.5 %
begin-SG:1080
eind-SG:1016
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 3 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Caramout (150 EBC)75 g.   150 EBC  
Aromamout 50 g.   150 EBC  
Aromamout (60 EBC)150 g.   60 EBC  
Chocolademout (900 EBC)25 g.   900 EBC  
Northern Brewer20 g. 60 min. 8 α Bloemen  
Saaz hop30 g. 60 min. 4 α Bloemen  
Wyeast 2206 Bavarian Lager       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Opmerkingen van de webredactie

Alcoholpercentage berekend volgens Promash
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=28