Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Duvelse blonde

gepubliceerd:Verander water in bier
klasse:C
stijl:Sterke Blonde

Beschrijving

Gebruik 11 liter maishwater en ruim 4 liter spoelwater.

Vergisting:

Hoofdvergisting op 19 graden en de Navergisting op 22 graden

De Lagering rond de 1 graden.

Gebruik bij het bottelen ongeveer 8 gram suiker per liter

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:7.0 %
begin-SG:1064
eind-SG:1004
EBC (kleur):7.0
EBU (bitterheid):26.0
Watertypeleidingwater

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1770 gram   3 EBC Leverancier: Dingemans
Havervlokken211 gram      
Suiker582 gram      
Styrian Goldings hopbloemen18.1 75 min. 4 α Bloemen  
Saaz hop18.1 10 min. 5 α Bloemen  
Wyeast 1388 Belgian Strong Ale       
SafBrew S-33      Leverancier: Fermentis
Safale US-05      Leverancier: Fermentis
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

62 °C72 °C78 °C
45 min.15 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Voor een goede Duvel-kloon is de wyeast 1388 gist nodig. Korrelgist kan ook de smaak word dan wel iets anders. Gebruik dan s-33 en US-05 samen. S-33 zorgt voor een fruitige smaak en US-5 voor het doorgisten.

Problemen bij brouwen

Het bier moet droog zijn en dat lukt niet met alleen de s-33 gist. De duvel-gist wil wel eens niet goed door gisten, voeg dan een zakje US-05 toe.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=209