Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Barley Wine

van:Jan Boerema
klasse:C
stijl:Barley Wine

Beschrijving

Van dit is recept is door Jan Boerema een proefbrouwsel gemaakt wat een uitstekend bier opleverde. Jan heeft zijn brouwsel van 20 liter in 2 delen laten vergisten, 10 liter met Delta C en 10 liter met Wyeast 1214. Hij vond zelf het bier dat met de Wyeast gist was gemaakt het lekkerst.

Opmerkelijk was het verschil in eind SG: de Delta C eindigde op 1019 en de Wyeast op 1013. Het begin SG van het brouwsel was: 1094, wat dus een alcoholpercentage oplevert van zo’n 11 %.

Het bier is op de clubavond geproefd door Derek Walsh en die vond de bitterheid wat aan de hoge kant en hij vond het ook een scherpe bitterheid. Dit komt omdat Jan, volgens het originele recept, 40 gram Northern Brewer van 8,5 % als bitterhop heeft gebruikt. Dit levert een bitterheidsgetal van 73 op. Derek adviseerde om ook als bitterhop East Kent Goldings te gebruiken en tevens de bitterheid te reduceren naar 65. Dat is in het onderstaande recept dan ook gebeurd.

Werkwijze:

Inmaischen bij 55°C en 20 min rust, dan verwarmen tot 65°C en 90 min rust. Doe de jodiumproef en verwarm tot 72°C, rust 10 min. Spoel tot er 13 liter wort is en ga dan 90 min. koken. Voeg de hop toe zoals boven is aangegeven. Snel koelen en de giststarter toevoegen. Zodra de hoofdvergisting voorbij is, overhevelen op een gistingsfles en de hop voor de dry hopping toevoegen. Dit kun je het beste met een steriel hopzakje doen.

Haal het zakje er na 14 dagen uit en laat het bier dan nog minimaal 3 maanden rijpen in de fles. Bottel met toevoeging van een verse giststarter. Zet het bier een week op een warme plaats en laat het daarna nog minimaal een half jaar rijpen.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:11.0 %
begin-SG:1094
eind-SG:1013
EBC (kleur):25.0
EBU (bitterheid):66.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.75 kg.   3 EBC  
Licht moutextract500 g.      
Caramout (120 EBC)250 g.   120 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 250 g.   4 EBC  
East Kent Goldings65 g. 75 min. 4 α Bloemen  
East Kent Goldings15 g. 15 min. 5 α Bloemen  
East Kent Goldings15 g.   4 α Bloemen  
Wyeast 1214 Belgian Abbey1 zakje      
Bottel suiker6gr/liter      

Maischschema

55 °C65 °C72 °C
20 min.90 min.10 min.

Opmerkingen van de brouwer

Meerdere gistsoorten komen in aanmerking: * Wyeast 1098 British Ale, * Wyeast 1214 Belgian Ale, * Wyeast 1728 Scottish Ale, * Wyeast 3787 Belgian Trappist, * Delta S, * Delta V, * Delta W

Opmerkingen van de webredactie

Recept van de maand mei 2000.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=19