Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Volendammer

van:Theo van de Voorde
klasse:A
stijl:Pale Ale

Beschrijving

Gegevens:
Omschrijving: een variant op Palm en Koninck
Brouwmethode: stijgende infusie
Hoeveelheid: 25 liter
Bron: Theo van de Voorde

Bereiding:

  • Schroot de mout
  • Verwarm het water naar 56°C en doe alle granen hierbij, de maisch moet nu 53°C zijn.
  • Deze temperatuur 15 minuten handhaven.
  • Verwarm dan tot 62°C en rust 35 min.
  • Verwarm dan tot 72°C en rust 30 min. en doe de jodiumproef. Is deze goed:
  • Verwarm dan tot 78°C en wacht 5 min. en begin daarna met spoelen.
  • Ga door met spoelen tot je 30 liter wort hebt.
  • Breng de wort aan de kook en als dat het geval is voeg je de bitterhop toe.
  • Kook 65 minuten en voeg dan de aromahop toe en kook dit nog gedurende 15 minuten.
  • Breng de wort met een roerstok flink aan het draaien en wacht dan 10 minuten alvorens de hop en de eiwitten eruit te zeven met de kaasdoek.
  • Daarna ga je de wort snel koelen met de koelspiraal! Als de temperatuur van de wort gedaald is tot 25° C. is ga je het SG meten. Vul eventueel aan tot 25 l.
  • Voeg dan de giststarter toe.
  • Veel zuurstof in de wort brengen d.m.v. krachtig roeren of met een aquariumpompje.
  • Zet de emmer met wort op een warme plaats (20-22°)!
Het begin SG moet ongeveer 1050 zijn, eind SG 1015. EBU = 23

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
alcoholpercentage:4.6 %
begin-SG:1050
eind-SG:1015
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):23.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.25 kg.   3 EBC  
Aromamout (50 EBC)225 g.   50 EBC  
Caramout (120 EBC)125 g.   120 EBC  
Tarwemeel150 g.      
Northern Brewer10 g. 80 min. 8 α Bloemen  
Goldings7.5 g. 15 min. 5 α Bloemen  
Yeasthead Delta E       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottel suiker6gr/liter      

Maischschema

53 °C62 °C72 °C78 °C
15 min.35 min.30 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

Het brouwverslag gaat uit van een batchgrootte van20 liter. Voor het recept is dit gestandaadiseerd naar 10 liter. Het alcoholpercentage is berekend volgens Promash.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=17