Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
Gegevens: Omschrijving: een variant op Palm en Koninck Brouwmethode: stijgende infusie Hoeveelheid: 25 liter Bron: Theo van de Voorde
Bereiding:
- Schroot de mout
- Verwarm het water naar 56°C en doe alle granen hierbij, de maisch moet nu 53°C zijn.
- Deze temperatuur 15 minuten handhaven.
- Verwarm dan tot 62°C en rust 35 min.
- Verwarm dan tot 72°C en rust 30 min. en doe de jodiumproef. Is deze goed:
- Verwarm dan tot 78°C en wacht 5 min. en begin daarna met spoelen.
- Ga door met spoelen tot je 30 liter wort hebt.
- Breng de wort aan de kook en als dat het geval is voeg je de bitterhop toe.
- Kook 65 minuten en voeg dan de aromahop toe en kook dit nog gedurende 15 minuten.
- Breng de wort met een roerstok flink aan het draaien en wacht dan 10 minuten alvorens de hop en de eiwitten eruit te zeven met de kaasdoek.
- Daarna ga je de wort snel koelen met de koelspiraal! Als de temperatuur van de wort gedaald is tot 25° C. is ga je het SG meten. Vul eventueel aan tot 25 l.
- Voeg dan de giststarter toe.
- Veel zuurstof in de wort brengen d.m.v. krachtig roeren of met een aquariumpompje.
- Zet de emmer met wort op een warme plaats (20-22°)!
Het begin SG moet ongeveer 1050 zijn, eind SG 1015. EBU = 23 |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
alcoholpercentage: | 4.6 % |
begin-SG: | 1050 |
eind-SG: | 1015 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 23.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|
Pilsmout (3 EBC) | 2.25 kg. |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
Aromamout (50 EBC) | 225 g. |
|
50 EBC
|
|
Caramout (120 EBC) | 125 g. |
|
120 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
Tarwemeel | 150 g. |
|
|
|
Northern Brewer | 10 g. |
80 min. |
8 α
|
Bloemen |
Goldings | 7.5 g. |
15 min. |
5 α
|
Bloemen |
Yeasthead Delta E | |
|
|
|
Maischwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
53 °C | 62 °C | 72 °C | 78 °C |
15 min. | 35 min. | 30 min. | 5 min. |
Opmerkingen van de webredactie
Het brouwverslag gaat uit van een batchgrootte van20 liter. Voor het recept is dit gestandaadiseerd naar 10 liter. Het alcoholpercentage is berekend volgens Promash.