Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Dortmunder

van:Arjen Boekhorts en Gerrit Walraven
klasse:A
stijl:Dortmunder

Beschrijving

De Dortmunder is een bier welke verbonden is aan Dortmund,volgens de appellation mag deze alleen in Dortmund gebrouwen worden. Uitdaging voor de excursie commissie derhalve, brouwen op locatie Dortmund….

 

Voor wie daar niet op wil wachten,  het pakket van deze maand, de Dortmunder.

Gezien de winterse maanden een mooie tijd voor een bier van lage gisting, bijvoorbeeld buiten of in de schuur.

 

De eerste documenten die getuigen van het brouwen in Dortmund dateren uit 1266.

De steden Dortmund en Münster hebben historisch steeds banden gehad met Nederland en Scandinavië. In de middeleeuwen leverde Dortmund bier aan andere Westfaalse steden; daaruit ontstond de term export. Het ging oorspronkelijk om bovengistende tarwebieren, op smaak gebracht met kruiden en specerijen.

Door de enorme ontwikkeling van de industrie in het begin van de 19e eeuw groeide Dortmund uit tot de belangrijkste stad van het kolen- en staalgebied langs de Ruhr.

De dorst van het grote aantal inwoners maakte het tot het grootste brouwcentrum van Duitsland.

 

De Dortmunder stijl,in de eigen stad altijd geëtiketteerd als Export, is een goudblond laag gegist bier, echter wat voller van kleur en in de mond dan een pilsener.

Het is minder aromatisch, minder hoppig en minder bitter dan een pilsener, maar stevig in zijn moutigheid.

Het alcoholgehalte ligt rond de 5,5% en heeft een kleur van rond de 11 – 13 ebu.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:5.0 %
begin-SG:1056
EBC (kleur):12.0
EBU (bitterheid):21.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1600   3 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (17 EBC)600   17 EBC  
Hallertau Hersbrücker30 90 min. 2.5 α Bloemen  
Saaz hop25 5 min. 3 α Bloemen  
Wyeast 2124 Bohemian Lager       Leverancier: Wyeast
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C62 °C72 °C78 °C
20 min.40 min.20 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=167