Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Drie Koningen Tripel
van: | Arjen Boekhorst en Gerrit Walraven |
gepubliceerd: | november 2007 |
klasse: | C |
stijl: | Tripel |
Beschrijving
Drie Koningen Tripel Tsja, wat schrijf je dan over een Tripel…. Tripel is een zeer zwaar bovengistend bier, met een hergisting op fles. De kleur varieert tussen blond en amber. Hij heeft een sterke mout-, alsook een zoete smaak en soms kruidige smaak. Tripel heeft een alcoholpercentage van 7 tot 9.5 %. Het hoge percentage komt niet noodzakelijk uit de hoeveelheid graan, er wordt eventueel suiker toegevoegd om het hoge alcoholpercentage te bereiken. Door het hogere alcoholpercentage heeft Tripel ook een hoger koolzuurgehalte. De kruidige smaak komt veelal van koriander en/of sinaasappelschillen. De term enkel, dubbel of tripel stamt nog uit de tijd dat ongeletterdheid nog schering en inslag was. Brouwers branden eenvoudige merken in hun vaten, om de verschillen in densiteit, kleur of rijpheid aan te geven. Men had veelal een basis recept met een variatie in hoeveel van storting, waarbij een dubbel niet perse dubbel zoveel storting had, maar gewoon meer. Een tripel vervolgens nog meer en dus een nog zwaarder bier. Voor dit pakket gaan we uit van een recept welke we met Theo van der Voorden, Herman van Assendelft, Nico Mes, Ronald van Boven, Arjen Boekhorst, vader van dit recept, en Gerrit Walraven hebben gebrouwen, tijdens onze jaarlijkse nieuwjaarsbrouw (standaard de eerste zaterdag van het jaar).Dit viel dit jaar op 6 januari, en wel op Drie Koningen, vandaar de naam Drie Koningen Tripel. Dit heeft er toe geleid dat er in het recept:- Drie soorten graan zitten (gerst, tarwe en haver)- Drie soorten hop zitten (Northen Brewer, Challanger en Saaz), natuurlijk in drie fasen gestort- Drie soorten kruiden zitten (koriander, sinaasappelschil en kardamon)- Drie stappen in het maischschema- Eén soort gist…Een zeer gevarieerd receptje dus en een heerlijk kruidig tripeltje. Ennuh… maximaal drie biertjes drinken tijdens het brouwen (wel drie verschillende natuurlijk!)…
|
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcoholpercentage: | 8.0 % |
begin-SG: | 1078 |
eind-SG: | 1016 |
EBC (kleur): | 18.0 |
EBU (bitterheid): | 28.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 2350 | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Tarwemout (4 EBC) | 350 | 4 EBC | ||
Havervlokken (2 EBC) | 85 | 2 EBC | ||
Rietsuiker | 200 | |||
Northern Brewer | 12 | 90 min. | 5.5 α | Bloemen |
Challenger hopbloemen | 12 | 45 min. | 7 α | Bloemen |
Saaz | 12 | 3 α | Bloemen | |
Wyeast 1214 Belgian Abbey | ||||
Sinaasappelschil, gedroogde | 2 | 15 min. | ||
Kardemon | 1 | 15 min. | ||
Koriander | 2 | 15 min. | ||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
62 °C | 72 °C | 78 °C |
20 min. | 30 min. | 5 min. |
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=166