Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Oatmeal stout

van:Arjen Boekhorst en Gerrit Walraven
gepubliceerd:oktober 2007
klasse:B
stijl:Stout

Beschrijving

Pakket voor de maand oktober: Oatmeal Stout      Murphy’s law: There will always be beer cans rolling on the floor of your car when the boss asks for a ride home from the office. Porters en stouts zijn heel donkere bieren, bijna zwart, met een sterk gebrande of geroosterde smaak. Het waren oorspronkelijk Londense stijlen;later werden zij sterk geassocieerd met Ierland.De klassieke versies worden gemaakt met bovengistende gist, van het voor alegebruikte type, dit voegt aan de groosterde smaak een fruitigheid toe.  Porter was de oorspronkelijke aanduiding. In die tijd maakte de brouwer bieren van verschillende dichtheid en sterkte. De bieren die het volst in de mond waren, de steviger soorten (stouter in het engels) werden na verloop van tijd een aparte stijl, de stout. Er zijn verschillende soorten stout.Dry of Irish Stout. De traditional stout. Een geroosterde smaak door het gebruik van ongemoute geroosterde gerst, met een middelmatige tot hoge smaak van  bitterheid door de hop. Bekende voorbeelden van deze stout is Guiness, Beamisch en Murpy. Sweet stout, uit de omgeving van Londen, waar de stout werd aangezoet met melksuikers, lactose (milkstout). Milstout wordt gebrouwen met chocolademout wat het minder geroosterd en meer fruitig maakt. Een sterke bitterheid is ongewenst in deze stout en ook de alcohol is niet zo hoog (stout voor watjes).Bekende voorbeelden van een sweet stout zijn Mackeson en Guernsey. Oyster Stout.In de tijd dat de porter en stout een alledaags bier was in Londen, waren ook de oesters makkelijk verkrijgbaar en niet duur (eigenlijk was dat de goude eeuw!). Oesters en stout was dus een goedkope en lekker maaltijd voor de arbeiders.Het combineren van stout en oesters tot een visbier lijkt smerig, maar is verrassend lekker! Een geweldig voorbeeld hiervan is de Oesterstout van Brouwerij de Schelde. Afgelopen ONK een sixpack van gekocht en deze was echt heel heel heel erg lekker!Tip voor de excursiecommissie: eind augustus en begin september sponsort Murphy’s stout een oesterfestival in het dorp Claren Bridge in Galway, Ierland.... Russian Imperial Stout, de stout voor mannen!Deze stout kreeg deze naam,omdat het de favoriet was van de Russische keizerin Catherina de Grote (stoere vrouwen die Russinnen).De RIS werd extra sterk gebrouwen, zodat het de export kon doorstaan.  Volle body (heb je die Russin weer),de kleur kan variëren van donker koper tot diep zwart. Bekende voorbeelden hiervan Kleinduimpje, Brouwerij de Molen, Harvey’s Imperial Extra Double stout.   OatmealstoutKijk deze gaan we maken. Toen voedzame bieren ‘in’ waren, begonnen diverse Engelse brouwers havermeel toe te voegen aan hun stouts. Doordat haver gelatine achtig wordt kan dat het maischen bemoeilijken. Let op daar komt tie: Oatmeal stouts moeten een stevig, soepel en zijdeachtig mondgevoel hebben, eigenlijk een ook een stout voor mannen, en daarbij meteen ook maar even een zweem van notigheid in een complex van koffie- en chocolade- en geroosterde smaken....... Zowaar een uitdaging om te gaan brouwen!Bekende voorbeelden hiervan zijn: Young, Samuel Smiths en Anderson Valley  Barney’s Flats Oatmeal Stout (alleen de naam al...).

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:5.0 %
begin-SG:1050
eind-SG:1010
EBC (kleur):125.0
EBU (bitterheid):30.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Palemout (7 EBC)1640   7 EBC  
Chocolademout (900 EBC)100   900 EBC  
Zwarte mout (1200 EBC)50   1200 EBC  
Havervlokken (2 EBC) 200   2 EBC  
Bramling Cross 22 90 min. 5.5 α Bloemen Leverancier: Van der Kooij
Wyeast 1084 Irish Ale1      
Maischwater6 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottel suiker6gr/liter      

Maischschema

66 °C78 °C
90 min.5 min.

Problemen bij brouwen

havervlokken kunnen problemen bij het filteren geven

Smaakimpressie

tsja, dat is nog even afwachten. Laat maar horen!
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=164