Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Scotch Ale
van: | Louis van Velthoven |
klasse: | D |
stijl: | Scotch Ale |
Beschrijving
We gaan dus deze maand weer naar het westen, naar Schotland. Met het maandpakket maken we een Scotch Ale. Een donker alcoholwarmend bier.Het bier heeft een zoetige en kruidige smaak. Vroeger was de Scotch Ale een gruitbier. Bij dit pakket maken wij gebruik van koriander, zoethout en curaçaoschil. Liefhebbers kunnen deze kruiden aanvullen met bijvoorbeeld gagel, gember, jeneverbes, paardenbloem. Dus leef je uit, misschien komt er iets heel moois en lekkers uit.Voor de vergisting gebruiken we de Wyeast 1728 Scottish Ale. De oorsprong van deze gist gaat terug naar McEwan’s Export van de Scottish Courage Brewing Ltd, oorspronkelijk de John Smiths Brewery.De kleur van het bier is donker en zal uitkomen op 105 EBC en de bitterheid op 24,4 EBU. En met zijn begin s.g. van rond de 1085 zal het alcoholpercentage 8,5 – 9 % worden. We raden aan om het bier lekker lang te laten rijpen. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 75 min. |
alcoholpercentage: | 8.5 % |
begin-SG: | 1085 |
EBC (kleur): | 105.0 |
EBU (bitterheid): | 24.4 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Palemout (7 EBC) | 2.4 | 7 EBC | ||
Caramout (120 EBC) | 0.4 | 120 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Chocolademout (900 EBC) | 0.080 | 900 EBC | ||
Tarwemout (4 EBC) | 0.200 | 4 EBC | ||
Kandijsuiker, donker | 0.3 | |||
East Kent Goldings | 20 | 75 min. | 4.5 α | Bloemen |
Saaz | 20 | 15 min. | 4.5 α | Bloemen |
Curaçao-schillen | 10 | 15 min. | ||
Koriander | 6 | 15 min. | ||
Zoethout | 6 | 15 min. | ||
Wyeast 1728 Scottish Ale | 1 | |||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
53 °C | 63 °C | 73 °C | 78 °C |
10 min. | 30 min. | 30 min. | 5 min. |