Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Ordinary Bitter

van:Louis van Velthoven
klasse:A
stijl:Bitter

Beschrijving

Pakket voor de maand september: ordinary bitter. Na een qua weer erg wisselende zomervakantie kijken we weer uit naar het brouwen. We beginnen dit jaar met een pakket voor een ordinary bitter.Van Gerrit kreeg ik een verzoek om iets te bedenken bij de Wyeast 1275 Thames Valley Ale. Ik ben op zoek gegaan naar de oorsprong van deze gist en kwam uit bij de Brakspear's Henley on Thames brewery. Deze brouwerij brouwde vanaf het begin van de 18e eeuw de Brakspear bieren. In 2002 sloot de brouwerij de deuren. In oktober 2002 nam de Wychwood Brewery de licenties over om Brakspear bieren te mogen maken. Na een forse uitbreiding worden de bieren weer in Oxfordshire gebrouwen. Kijk ook bij www.brakspear-beers.co.uk en www.Wychwood.co.uk .Met het pakket van deze maand proberen we de Brakspear bitter, een ordinary bitter na te maken. Het is een licht amber kleurig bier, met weinig alcohol (rond 3,5 %), licht fruitig, hoppig en moutig van smaak.Bij het brouwen wordt gebruik gemaakt van de dalende infusiemethode en dryhopping. De aroma hop wordt tijdens de lagering toegevoegd. De lagering duurt 5 tot 7 dagen. De hop wordt zonder vooraf te koken toegevoegd aan het gelagerde bier. Als je gebruik maakt van een hopzak, moet deze wel eerst uitgekookt worden. De hop kan ook heel goed los in het lagervat gedaan worden.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:4.5 %
begin-SG:1040
EBC (kleur):19.0
EBU (bitterheid):32.0
WatertypePh 5,4

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1600   3 EBC  
Caramout (120 EBC)80   120 EBC  
Challenger hopbloemen17 90 min. 7% α Bloemen  
East Kent Goldings      Bloemen  
Wyeast 1275 Thames Valley Ale1      
Maischwater5 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottel suiker6gr/liter      

Maischschema

68 °C78 °C
90 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

East Kent Goldings bij Lagering toevoegen (dry hopping)
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=141