Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Märzen

van:Jan-Willem den Hartog
klasse:A
stijl:Märzen

Beschrijving

Koken 90 minuten met pH correctie bij begin koken op pH 5,31 met melkzuur.

Hop : Storting berekent om in het bier op een ± 25 EBU uit te komen.
85 % van de hopstorting bij begin koken in de vorm van Perle hopbellen met een alfazuur % van 7,6 % totaal 15,65 gram hop.
15 % van de hopstorting 10 minuten voor einde koken in de vorm van Perle hopbellen met een alfazuur % van 7,6 % totaal 2,75 gram hop.

Vergisting met zelf opgekweekte ondergist van een St-Georgenbraü Kellerbier uit Buttenheim.
Aansteltemperatuur 9,1°C en vergisting temperatuur ± 10,5°C gedurende 11 dagen.

Lagering gedurende 28 dagen bij ± 3,0°C.

Bottelen:
Bier in zijn geheel overgeheveld naar tapvat en een suiker oplossing gemaakt om 6 gr/liter
kristalsuiker voor de nagisting toe te voegen.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:5.4 %
begin-SG:1052
eind-SG:1011
EBC (kleur):28.0
EBU (bitterheid):25.0
WatertypepH bij inmaischen gecorrigeerd tot 5,58

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1.3 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (17 EBC)400 g.   17 EBC  
Cara Red (45 EBC)300 g.   45 EBC  
Moutextract (18 EBC)250 g.      
Hallertau Perle 15.7 g. 90 min. 7.6 α Bloemen  
Hallertau Perle 2.8 g. 10 min. 7.6 α Bloemen  
Ondergist       
Maischwater6.7 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

50 °C63 °C73 °C78 °C
15 min.35 min.20 min.10 min.

Opmerkingen van de brouwer

Belangrijk is om op ± 1052 SG de vergisting te laten beginnen en een ondergist te gebruiken. Mijn advies is. 55% Pils (3 EBC) 30% Münchner (17EBC) 15% Cara red van Weyermann. (45 EBC)

Smaakimpressie

Commentaar van Jury (ONK 2005): -Uiteindelijk mooi bier. -Neutrale, goede geur. -Goede, zachte (na)smaak. -Prima bier, zou in een ander klasse kunnen maar reglement voorziet hier niet in.

Opmerkingen van de webredactie

Derde prijs in vrije klasse op ONK 2005. Bier van de maand augustus 2006.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=140