Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Champagne bier

van:Titus Rinia
klasse:V
stijl:Fantasiebier

Beschrijving

Mijn bedoeling was om een bier te maken met Champagne karakteristieken. Samen met Theo van Eijden en Rob Hagen brouwen we bij Rob thuis ieder ons eigen recept. Hieronder mijn brouwverslag zoals ik het altijd schrijf. Het recept zit in het verhaal verweven. Dit bier is zeker de moeite waard om te brouwen en vooral te proeven!!! Veel leesplezier. Titus.

 

Brouwdag: Zondag 24 April 2005
Recept: Een Champagne bier naar eigen recept (30L).

Weer: Gehele dag zonnig met vervelende windvlagen Temperatuur is 15 tot 17°C

Beginnen rond 9.00 uur met schroten van:
5500 gram Pilsmout 3 EBC
500 gram Tarwemout.
Geheel is behoorlijk fijngemalen. Fijner had zeker niet gemoeten. (Theo had al filtratieproblemen met de zelfde instelling van de schrootmolen.) Geheel storten in 18L water van temperatuur van 55°C. Temperatuur daalt na roeren tot 52°C. Ik neem een monstertje om de pH te meten. Deze is 6,4. Rusten gedurende 15 minuten op de brander zonder vuur eronder. Hij blijft mooi 52°C. Vervolgens maisch schema volgen.

Maisch schema:

Temperatuur (°C)

52

66

73

78

Tijd (minuten)

15

60

JT

1

Tijdens het opwarmen vind ik het beslag te dik. Een extra liter heet water geeft een mooier beslag dikte. Na 60 minuten rusten bij 66°C de temperatuur controleren. Deze blijkt 64 te zijn! Vervolgens doorverwarmen naar 73°C en de jodium test (JT) uitvoeren = OK. Daarna doorverwarmd naar 78°C. Vervolgens vergeet ik van de maisch de pH opnieuw te meten. Jammer, was wel benieuwd naar het verloop.

Filtratie:
Filtreren gaat goed maar het duurt even voordat ie helder begint te worden. De eerste opvang het een sg van 1070. Spoelen totaal met 16L water van circa 70°C. pH van het spoelwater is met fosforzuur ingesteld op 5.8. Totaal 28L opgevangen. Het laatste spoelwater heeft een sg van 1016.

Koken: (75 minuten)
Tijdens het filtreren al de vlam eronder en de boel aan de kook brengen. Direct de hop er bij: 37 gram Northern Brewer 5.7% alpha zuur pellets. PH van de wort is 5.8 Ik corrigeer dit naar 5.7 met fosforzuur. Omdat ik Theo help zie ik niet dat op een gegeven moment de boel overkookt. Het meeste hop kan ik weer met heet water weer terug de pan in spoelen. Na 60 minuten koken gaat 25 gram Poolse Saaz = Lublin 4.5% alpha zuur pellets. Na einde kooktijd even een minuut of 5 laten rusten voordat ik begin te filtreren van de hop.

Eindfiltratie:
Na koken gaat filtreren zeer spoedig door dubbel gevouwen kaasdoek. Tweemaal de eiwitten /hop-restanten uitgespoeld. Vervolgens met de nieuwe dubbelspiraal koeler koelen. In 5 minuten zit ik op de 21 °C. Ik heb circa 24L. te weinig dus. SG meten: 1060. Volgens recept zou ik op 1055 moeten zitten. Ik voeg nog 2 liter water toe. Dan zit ik op 1055. Vervolgens gaat er nog een pak dubbelfris witte druiven/citroen erbij. SG blijft onveranderd. Dan komt Theo op het idee om bij de Olmenhorst echte pure druivensap te kopen. Het is 14.30 dus dat lukt nog wel. Ze blijken dit inderdaad te hebben. Echte biologische witte druivensap van Luna e Terra (0,7L) gaat er ook nog bij. Sg meet ik nu niet meer maar zal ongetwijfeld 1055 zijn. Er zit nu wel inmiddels zo’n 28L in het vat.

Giststarter:
Zaterdagochtend, een dag voor het brouwen, rehydrateer ik 2 x 5 gram Lalvin EC-1118 champagne gist in 100 gekookt en afgekoeld naar circa 30 graden water. Na 15 minuten staan, zwenk ik rustig en laat weer 10 minuten staan. Vervolgens voeg ik 400 ml van een 10% ige lichte moutextract oplossing toe. Deze is van te voren gekookt en afgekoeld tot circa 25 graden. De gehele oplossing belucht ik tot einde zondagmiddag. Rond een uur of vier voeg ik de gistsuspensie toe. Geheel gaat in de gistkast.

Na alles te hebben opgeruimd nemen we nog een biertje. Rob en Theo ieder een perzik biertje. (Theo zit helemaal in helemaal in het perzikkenbier. Hij heeft z’n bier gefiltreerd via 400 micron klikzak en 180 micron perlonzak. Bier smaakte vreselijk zuur. De tweede versie was beter maar je proefde geen perzik.) Ik dronk een Weizenlager en die was niet slecht. Het Ptje (van Pils) dat volgde vond ik minder. De T(ripel) was goed. Tijdens het genot van het bier spraken we na over de clubkampioenschappen. We hebben vreselijk “na zitten lachen”. Afijn, aan alles komt een eind. We hobbelen weer naar huis. Het was een mooie dag geweest.

Gisting en lagering en bottelen: Vergisting begint ’s avonds rond achten al flink op gang te komen. Temperatuur varieert tussen de 20 en 22 graden. Schuimvorming is matig. Na vier dagen is het sg al gedaald naar 1013. Ik heb nog geen tijd om te hevelen. Dit doe ik pas op zondag 1 mei. Sg is dan niet veranderd. Het bier is behoorlijk troebel. Komt denk ik vooral door de gist maar ook waarschijnlijk door het pure druivensap. De smaak lijkt inderdaad op champagne. Dit gaat denk ik wel een lekker biertje worden. De mandfles gaat weer in de gistkast en ik stel de temperatuur in op 7 graden. Hier blijft ie minimaal drie weken.

Vrijdag 27 mei 2005. Het is bloed heet en ik ben vrij. Ik ga bottelen. Ik twijfel of ik nogmaals een fles pure druivensap zal toevoegen of toch suikerwater zal gaan gebruiken. Ik kies voor het laatste.

Het Champagne bier in de mandfles is helder en lekker koud. De smaak is nog steeds champagneachtig.

Dat belooft wat. Na overhevelen in m’n kookpan en het toevoegen van de gekookte en afgekoelde suikerwater (5 gram per liter bier) start ik het bottelen. Het resultaat is drie en een halve krat C tjes.

2 juni 2005. De smaaktest. Ik ben benieuwd of er al voldoende koolzuur is gevormd. Dit is zeker het geval. De geur belooft weinig goeds; Boterzuur! Bah, zeg. Ik kieper m’n glas na een paar slokjes leeg in de gootsteen. Nog maar ff wachten.

11 juni 2005, de tweede smaaktest. Zo zeg, die geur en smaak boterzuur is nagenoeg geheel verdwenen.! Lichtblond, kraakhelder en een prachtig wit schuim. Echt een champagne bier! Een aanrader! (en hij wordt steeds lekkerder)

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:5.5 %
begin-SG:1055
eind-SG:1013
EBC (kleur):6.0
EBU (bitterheid):25.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %
WatertypepH 5,4 met fosforzuur

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1.83 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout (4 EBC) 130 g.   4 EBC  
Northern Brewer12 gram 75 min. 5.7 α Bloemen  
Lublin8 gram 15 min. 4.5 α Bloemen  
Lalvin EC-1118 5 gram     Leverancier: Lalvin, bestellen bij: Peter.Bloxs@nordenia.com
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C66 °C73 °C78 °C
15 min.60 min.1 min.1 min.

Opmerkingen van de brouwer

Zie brouwverslag

Problemen bij brouwen

Geen

Smaakimpressie

Heerlijk fris bier met echte champagne smaak

Opmerkingen van de webredactie

Het brouwverslag is gebaseerd op een batchgrootte van 30 liter. Het recept gaat daarentegen uit van 10 liter. Een beter te verkrijgen champagne gist is: Bioferm Champ
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=139