Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Alternatief witbier

van:Theo van de Voorde
klasse:A
stijl:Witbier

Beschrijving

Het in het vorige nummer geplaatste witbier recept (van het pakket van de maand) is een al langer bestaand recept wat z’n waarde inmiddels bewezen heeft.

Inmiddels heb ik een recept ontwikkeld dat wat sneller te maken is en een wat frisser, maar toch niet zuur witbier geeft dan de oude recepten. Bij dit recept wordt een citroen gebruikt om die frisse smaak in het bier te krijgen en een iets ander maischschema om ervoor te zorgen dat de frisheid in balans is met de zoetheid van het bier.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:4.7 %
begin-SG:1049
eind-SG:1013
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):15.0
Watertype6 liter maischwater (niet bewerkt)

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout (4 EBC) 1 kg.   4 EBC  
Sinaasappelschil, gedroogde4 g. 10 min.    
Citroen1/4 10 min.    
Koriander3 g. 10 min.    
Bitterhop11 g. 75 min. 5.5 α Bloemen  
Yeasthead Delta M       
Bottelsuiker7gr/liter      

Maischschema

53 °C61 °C72 °C76 °C
10 min.10 min.30 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Gebruik voor dit recept een giststarter van Delta M of E of Wyeast nr.3942 of 3944.

Opmerkingen van de webredactie

De korrelgist BREWFERM BLANCHE is een goede vervanger.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=138