Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Witbier

van:Arthur Hollander
klasse:A
stijl:Witbier

Beschrijving

Citaat Michael Jackson:

" Hoegaarden is een jong bier. Fris van de tap is het een echte zomerse dorstlesser. In de fles is het een volwaardig dessertbier. Een uitstekende tegenhanger van de Muscat Orange dessertwijn. met zijn witgele, iets troebele kleur, zijn stevige dichte, witte kroon is het een lust voor het oog. De smaak is zacht, fris en sinaasappelig. Hoegaarden is een droge, lichte, verfrissende drank".

Bovenstaande citaat van biergoeroe Michael Jackson beschrijft hoe een witbier eruit ziet en smaakt. Vorig jaar werd ik lid van 't Wort Wat en op een van de eerste keren dat ik de clubavond bezocht, maakte ik het clubkampioenschap mee. Een van de biertjes die ik te proeven kreeg was een witbier. In mijn ogen een uitstekend bier en ik kon mij haast niet voorstellen dat een amateurbrouwer dat gebrouwen had. Het bier voldeed (in mijn ogen) volledig aan het hierbovenstaande citaat. Toen ik bovendien het latere kampioensbier 1995 teproeven kreeg, realiseerde ik mij dat er nog veel te leren viel. Dat ik een jaar later clubkampioen zou worden met een witbier had ik nooit durven denken. Het was voor mij een volslagen verrassing te horen dat ik in de prijzen gevallen was. En op het de bokaal van het clubkampioenschap had ik helemaal niet gerekend. Het was me eindelijk gelukt om een witbier te brouwen die ook aan het citaat van Michael Jackson voldeed. In het verleden had ik verscheidene pogingen gedaan om een witbiertje te brouwen. Het leverde echter nooit een witbiertje op zoals ik in mijn hoofd had. Het witbierpakket van maart 1996 gaf een goede basis om een witbier te brouwen. De tip om het beslag een aantal uren te laten staan om zodoende een melkzuur bacterie te krijgen bleek een gouden vondst. Omdat ik echter alleen s'avonds brouw, moest ik ook het beslag een avond van te voren maken. Zo'n 20 uur later begon ik dan met maischen. Het resultaat was een bikkelharde melkzuur smaak. Wel verfrissend overigens.....

De tweede tip die ik uit het pakketrecept ter harte nam, was dat je gewoon volkoren meel kunt gebruiken als ongemoute tarwe. Ik besloot een aantal witbierrecepten naast elkaar te leggen en een eigen recept samen te stellen. Aangezien ik van mening ben dat een witbier een doordrinker moest zijn, wilde ik niet teveel storting van granen. De kans is dan groot dat het bier dan te sterk wordt. Na enig geƫxperimenteer kwam ik tot het volgende recept.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:5.8 %
begin-SG:1054
eind-SG:1010
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1125 g.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout (4 EBC) 240 g.   4 EBC  
Tarwe, ongemout500 g.      
Havervlokken225 g.      
Koriander9 g. 15 min.    
Sinaasappelen13 g. 10 min.    
Iers Mos (Irish Moss)4 g. 15 min.    
Hallertau6 g. 60 min. 3 α Bloemen  
Saaz hop11 g. 60 min. 4 α Bloemen  
Saaz hop4.5 g. 15 min. 4 α Bloemen  
Vaete Dentergemgist       
Huisvlijtgist       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

35 °C45 °C52 °C63 °C73 °C78 °C
10 min.10 min.20 min.45 min.35 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

De korrelgist BREWFERM BLANCHE is een goede vervanger.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=135