Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Witbier
van: | Erwin Vermeij |
klasse: | A |
stijl: | Witbier |
Beschrijving
Volgens mij is het zinloos om een standaardrecept voor witbier op te geven Dat wordt al zo vaak gedaan. Daarom geef ik hier een wat alternatief recept. Het alternatief zit hem dan vooral in de gebruikte specerijen en in een wat donkerder kleur. Met name in de 18e en 19e eeuw werd aan vrijwel elk bier wel één of ander specerijenmengsel toegevoegd. Ik zal hieronder, bij wijze van voorbeeld, eens een aantal van die mengsels geven.
|
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcoholpercentage: | 5.1 % |
begin-SG: | 1050 |
eind-SG: | 1011 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 800 g. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Kristalmout (150 EBC) | 200 g. | 150 EBC | ||
Tarwemeel | 800 g. | |||
Havervlokken | 200 g. | |||
Goldings | 15 | 90 min. | 4 α | Bloemen |
Saaz | 5 g. | 5 min. | 3 α | Bloemen |
Kaneel | 6 g. | |||
Curaçao-schillen | 5 g. | |||
Hoegaarden gist (Zeeuwse gistbank) | ||||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
38 °C | 45 °C | 52 °C | 63 °C | 73 °C | 78 °C |
15 min. | 15 min. | 15 min. | 60 min. | 10 min. | 2 min. |
Opmerkingen van de webredactie
De korrelgist BREWFERM BLANCHE is een goede vervanger.'t Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=134