Volgens mij is het zinloos om een standaardrecept voor witbier op te geven Dat wordt al zo vaak gedaan. Daarom geef ik hier een wat alternatief recept. Het alternatief zit hem dan vooral in de gebruikte specerijen en in een wat donkerder kleur. Met name in de 18e en 19e eeuw werd aan vrijwel elk bier wel één of ander specerijenmengsel toegevoegd. Ik zal hieronder, bij wijze van voorbeeld, eens een aantal van die mengsels geven.
- Braziliëhout (een kleurstof??), drop, sinaasappelschillen;
- Kaneel, koriander, sinaasappelschillen;
- Sinaasappelschillen, citroenschillen, koriander;
- Kruidnagelen, kardamon.
Kaneel is een specerij dat een beetje is vergeten door de meeste brouwers. Ik heb vorig jaar, op de 24-uur van Antwerpen, een kaneelbiertje geproefd (dat overigens niet te drinken was). Toch is kaneel een interessant specerij voor witbier, omdat kaneel een kruidigheid aan het bier kan geven die volgens mij goed bij witbier past. De kristalmout zorgt bovendien voor een vleugje karamel in de smaak. Proberen dus maar. |