Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
van: | Willem van der Ster |
klasse: | C |
stijl: | Fantasiebier |
Leuk om te zien dat artikelen uit het clubblad niet alleen gelezen worden, maar dat er ook mee wordt geëxperimenteerd. Onderstaand recept kreeg ik van Willem van der Ster, u weet wel, die van Willems Blond nr. 8 (clubblad September 1996), met het verzoek dit in het clubblad te plaatsen. Hij heeft namelijk naar aanleiding van het artikel 'Spoelen of niet spoelen, dat is de vraag' uit het clubblad van januari 1999 onderstaand bier gebrouwen. Er wordt tijdens het brouwen van dit bier dan ook nauwelijks gespoeld. Daarom is dit volgens de auteur een excellent bier geworden.
Een amberkleurig bier van ca. 8% volume alcohol. Alleen spoelen met 3 liter water van 80 °C. Met hevelfilter affilteren. Steeds het filtraat terug gieten totdat het redelijk helder afloopt.Het wort aanvullen tot ca. 25 liter en 90 minuten koken. Bij het begin de suikers er in en ¾ van de bitterhop. Na een half uur koken de rest van de bitterhop en wat Iers Mos erbij. De aromahop wordt toegevoegd een kwartier voor het eind. Koelen, filtreren, etc. zoals gewoonlijk. Gerrit-Jan Roubos |
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcoholpercentage: | 8.0 % |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 2.25 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Aromamout (50 EBC) | 50 g. | 50 EBC | ||
Chocolademout (900 EBC) | 15 g. | 900 EBC | ||
Northern Brewer | 20 g. | 90 min. | 8 α | Bloemen |
Saaz hop | 4 g. | 15 min. | 3 α | Bloemen |
Kandijsuiker, donker | 100 g. | |||
Rietsuiker | 500 g. | |||
Bovengist | 1 zakje | |||
Maischwater | 6 liter | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | 3 liter | Leverancier: Kraan | ||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
52 °C | 62 °C | 65 °C | 68 °C | 72 °C | 78 °C |
20 min. | 60 min. | 10 min. | 10 min. | 50 min. | 10 min. |