Hieronder volgt een recept voor een Irish Ale. Het is een imitatie van Smithwicks maar dan zwaarder (begin-s.g. 1045 in plaats van 1036). Als gist kun je wederom het beste een vrij neutrale bovengist gebruiken, bijvoorbeeld Arsegan, Bootz of Delta X. Wyeast heeft een Irish Ale gist (nr. 1084) maar daar is moeilijk aan te komen.
Geroosterde gerst is moeilijk verkrijgbaar. Je kunt het zelf maken door gerstvlokken in een droge koekepan te roosteren. Je moet het roosteren doorzetten tot de gerstevlokken beginnen te roken. Als de eerste rook verschijnt, is het moment aangebroken voor stalen zenuwen: je huisgenoten stellen je 'bierbrouwen buitenshuis' in het vooruitzicht. Als je huisgenoten de brandweer gaan bellen, moet je nog even doorgaan. Als de brandweer gearriveerd is, is het goed en kun je stoppen.
Werkwijze:
- Neem 8 liter water van 55°C en stort er de mout en gerst in. De temperatuur moet nu 52°C zijn.
- Controleer de pH en corrigeer indien nodig.
- Laat 15 minuten rusten.
- Verwarm tot 68°C en laat 40 minuten rusten.
- Verwarm tot 74°C en laat 20 minuten rusten.
- Doe de zetmeelproef en maisch af op 80°C.
- Spoel tot er ongeveer 13-14 liter wort is (Spoelen tot SG = 1010).
- Kook 75 minuten, voeg de Challenger hop aan het begin van het koken toe. De Goldings hop voeg je 10 minuten voor het einde van het koken toe.
- Damp in tot je 10.5 liter wort overhoudt.
- Snel koelen tot 22°C.
- Verwijder hop en eiwitten en voeg de gist toe.
- Belucht gedurende 30 minuten en belucht na 12 uur nog eens 30 minuten.
- Koel het wort tot 18°C.
|