Bereiding:
- Maak de dag voor het brouwen een giststarter en controleer de pH-waarde.
- Schroot de mout (niet te fijn) en de gierst (schrootmolen fijner zetten).
- Verwarm 7 liter water tot 50°C en stort hierin de mouten, tarwevlokken en de gierst.
- De temperatuur zal nu zakken naar ongeveer 45°C.
- Rust 15 minuten.
- Verwarm tot 52°C (1 graad per minuut) en rust 30 minuten.
- Verwarm het beslag nu tot 63°C (1 graad per minuut) en rust 50 minuten.
- Verwarm nu het beslag tot 72°C (1 graad per minuut) en laat het 20 minuten rusten.
- Breng het beslag naar 78°C en houdt deze temperatuur 5 minuten aan (hogere temperaturen geven smaakverschillen).
- Ga nu spoelen tot je 11,5 liter wort hebt.
- Breng de wort aan de kook en voeg de Yeoman hop toe samen met 2/3 van elk van de andere hopsoorten.
- Kook de wort nu 1 uur (niet te hard).
- Vermaal of plet de korianderkorrels zodat de zaaddoosjes goed open zijn zodat je de etherische olie (het werkende bestanddeel) kunt ruiken.
- Voeg nu de resterende hop, de rietsuiker, honing, koriander en het Irish moss toe en laat het geheel nog een kwartier koken.
- Filtreer en koel de wort.
- Bepaal het SG (1080) en voeg zo snel mogelijk de actieve giststarter toe en belucht de wort. Laat het 8 dagen op 20 à 23°C gisten en hevel de wort over in een mandfles.
- Laat het 10 dagen nagisten en het bier is gereed om gebotteld te worden.
|