Terug naar overzicht

Koken met de inkoopcommissie, mei 2020

tww mei 2020
Door: Michael Woolthuis

In navolging van het bier recept van de maand leek het de inkoopcommissie best wel leuk om passende recepten bij het bier te vinden. We beginnen deze maand met een eenvoudig recept. Wat zullen we bij de Waitzen gaan eten? Eerst maar even voor de doeners onder ons het volgende: het bier realiseren kost wat meer tijd dan het in elkaar knutselen van een warme hap, dus begin met het bier een week of zes eerder.
In Zuid-Duitsland hebben ze behalve goed (door)drinkbaar bier ook heerlijke verfijnde hapjes voor bij dat bier. Tussen alle Schweinshaxe en Weißwursten door heb ik vaak de volgende lekkernij gegeten: de Leberkäse.

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 150 gram uien,

  • 200 gram gerookt spek,

  • 250 gram Waitzenbier ijsblokjes,

  • 4 lekkere kalfsworsten (500gram totaal),

  • 1000 gram rundergehakt,

  • 450 gram varkensgehakt,

  • ½ theelepel nootmutskaat,

  • 1 theelepel marjolein,

  • een kneepje citroensap

  • 20 gram gesmolten roomboter

  • Zout en peper gebruiken zoveel je gewend bent in deze hoeveelheid gehakt.

De kalfsworsten zijn meestal door de slager gekruid (vooral zout). Zorg dat alle ingrediënten uit de koelkast komen.

Daarnaast heb je nodig:

  • 2 cakevormen van een liter,

  • kökendoek (theedoek mag ook),

  • een zware pan

  • aluminiumfolie

Het paraat hebben van een of twee bierpullen van een liter en ruim voldoende Waitzenbier is zeer aan te raden.

Bereidingswijze

Schenk een van de bierpullen vol met Waitzenbier en neem alvast op de goede afloop een paar ferme slokken. Nu krijg je weer zin om wat moois te koken. Neem nog een paar slokkken tot dat gevoel iets minder wordt. Te enthousiast in de keuken is niet aan te raden, dan gaat er altijd iets fout.

Na het pellen de uien zeer fijn raspen, de blokjes spek fijnmalen in de keukenmachine. Haal de kalfsworstjes uit hun condoom. De ijsblokjes in de keukendoek wikkelen en zeer fijn slaan met de zware pan. Doe dit niet op je antieke salontafel maar op de snijplank die je vorig jaar voor vaderdag kreeg (wanneer deze het niet overleeft heb je eindelijk weer eens een kadowens).

Alle ingredienten in een grote schaal doen (oja, ook nodig) en goed door elkaar mengen (niet te lang, het moet zo koud mogelijk blijven). Proef de massa. Als je een vent bent (met een sterk gestel) proef je rauw, maar je kunt ook zeer snel in de pan een klein balletje bakken. Voeg nog zout en peper naar smaak toe en doe alles (maar niet tegelijk) in de keukenmachine en maal het tot een zeer fijne farce.

Smeer de cakevormen in met boter en bekleed met aluminiumfolie. Vul de twee cakevormen (twee kleine garen mooier dan een grote) en zet deze een paar keer hard neer zoals je met zo’n leuke literbierpul zou doen (meestal vanaf de derde wordt je wat onvoorzichtiger). Zie nu waarom ik geen glazen cakevorm meer heb en jij ook niet meer. Strijk de bovenkant mooi glad met je bierpul en constateer dat je pul leeg is. Vul eerst de bierpul met nog een liter van dat steeds lekkerdere bier. Smeer de bovenkant van de massa in met boter. Geen rare versierselen met blaadje en korreltjes doen, dit is mannuh eten.

Verwarm de oven voor.

De Leberkäse wil graag zo’n 65 tot 75 minuten bij 160°C in de heteluchtoven verblijven. Haal de twee vormen uit de oven. Doe een tegelijk zodat je bij de tweede je ovenhandschoenen kan gebruiken. Schenk je glas nog eens vol en koel je verbrande hand aan deze praktische grote koude pul. Schenk nu ook de tweede pul vol met koud Waitzenbier en drink dat lekker koud op want het idee je hand in het bier te koelen was wel lekker voor je hand maar niet voor je mond. De pijn in je hand wordt al minder naarmate de Leberkäse afkoelt. Het is belangrijk dat je jezelf goed blijft hydrateren met Waitzen. Vraag je vrouw of je man wat gebakken aardappeltjes te maken en een gebakken eitje. Geef haar/hem aanwijzingen hoe dit op het bord te schikken naast een dikke plak van die fantastische Leberkäse. Neem nog een slok uit je pul, je moet nu niet het tempo verslappen en begin te eten. Gebruik eventueel van die sterke mosterd, dan heb je altijd een excuus, mocht het bier gaan klotsen.

Tip van de inkoopcommissie voor de Doenkelserie: laat de Leberkäse twee uur langer in de oven en deze is dan mooi doenkel.

Terug naar overzicht