Terug naar overzicht

Verschillende brouwers, zelfde passie

tww februari 2020
Door: Din Boekestijn

In het laatste clubblad met veel plezier het artikel van Mari van Lieshout gelezen over de steeds meer overheersende aanwezigheid van Grainfathers, Easybrews, etc. Leuk om te lezen hoe hij besmet is geraakt met het brouwvirus en dat hij helemaal zen wordt van het roeren door het beslag en checken van de gasvlam. Ik denk dat we toch allemaal een passie delen voor ambachtelijk bier, ook al beleeft ieder dit soms op iets andere wijze.

Graag deel ik daarom hier hoe ik gegrepen ben door het hobbybrouwvirus. Ik ben samen met mijn echtgenote kweker van groene planten in het Westland. Nu bijna 62 jaar oud maar op 17 jarige leeftijd (1976) liep ik voor mijn tuinbouwopleiding stage in België. De bierwereld van jaren '70 kenmerkte zich in Nederland door schaalvergroting, uitmondend in het overblijven van slechts ca. 10 à 12 bierbrouwers.

Toen ik een aantal maanden in België stage liep bleek dat het daar heel anders was: “bijna elke plaats een eigen biermerk”. De plaats waar ik verbleef was Moerbeke-Waes met 5000 inwoners en 40 cafe's. Veel mensen met een ruime woning en de kinderen de deur uit, besloten daar een buurtcafe te openen. De eerste dag dat ik daar als 17-jarige ging stappen met 2 Vlaamse dames en een Vlaamse jongen, werd ik al getest en na een aantal Vlaamse pintekes gingen we over op:  ‘de Duvel’  en je begrijpt dat als je dat drinkt op pilstempo, dit op den duur zorgt voor een wat wazige wereld. Kortom, ook weer een lesje geleerd. Vanaf die tijd heb ik interesse in bierdiversiteit, niet te verwarren met biodiversiteit.

Alhoewel ik altijd onder mijn vrienden de eerste was die een onbekend biertje proefde, had ik langzamerhand wel een voorkeur. Tripels met koriander konden mij niet bekoren en ook witbieren en te moutige bieren zijn niet mijn favoriet. Ik ben later ook wel wijn gaan drinken met ook daar een voorkeur voor droge, fruitige witte wijn en niet zo voor zware rode.

De interesse voor bier bleef wel. Bij weekendjes uit met zwager en schoonzus rond de eeuwwisseling, bezochten we ook vaak een brouwerij. Daar ontdekte ik uiteindelijk ook de Amerikaans gehopte IPA, Baltic porters en Imperial stouts. Dit zorgde bij mij weer voor een hernieuwde belangstelling voor craftbieren. Toen een jaar of 5 geleden mijn zoon een keer thuis kwam met een bierbrouwpakket (IPA) en dit wonderwel lukte, werd het hobbybrouwvirus aangewakkerd.

Na eerst eens wat te proberen met pan en moutextract, heb ik besloten dat dit ook wel een leuke hobby zou zijn voor de jaren na mijn leven als kweker. Daarom  een Grainfather aangeschaft, welke mij prima bevalt. Mijn brouwhobby bestaat niet uit roeren en een gasvlam temperen maar meer uit een recept/maischschema  ontwikkelen en testen/brouwen en resultaat proeven en vervolgens bier en ideeën uitwisselen met collegabrouwers. Dus je ziet: niet iedereen is hetzelfde qua smaak en/of werkwijze. Om deze processen te begrijpen en onder de knie te krijgen heb ik veel gehad aan: brouwhulp van Adri, Hobbybrouwen.nl en natuurlijk 't Wort Wat! Tot nu toe een keer meegedaan met Brand 2019 en met ONK2019 met bieren welke toen voorradig waren: een winterbier en een pils met frisse citrahop, beide met beoordelingscijfers rond 7,1-7,4 . Daar was ik als nieuwe bierbrouwer best tevreden mee.

Helaas is meedoen met een brouwdag voor mij niet mogelijk. Op mijn kwekerij heb ik 2 scholieren die ook graag zaterdagmorgen nog wat willen bijverdienen. Dus als ik na 12:00 vertrek naar de brouwdag kan ik daar 13:00 aanwezig zijn en wel meepraten en -proeven. Daar geniet ik ook van mensen als Mari die daar bezig zijn met roerstok en brander en zelfgemaakte brouwinstallatie. Ik denk dat iedereen de brouwhobby op eigen manier beleeft en dat is prima. Ondanks dat ik liefhebber ben van automatische brouwketels, IPA, Stout en Porter, is het leukste toch wel dat we de passie delen voor zelfgemaakt divers bier. Volgens mij kan Mari het hier wel mee eens zijn?

Terug naar overzicht