Terug naar overzicht

Temperatuur meten IN je gistvat

tww oktober 2019
Door: Ben Uijtenhaak

Temperatuur meten IN een gistvat
Foto: Ben Uijtenhaak
Wanneer je temperatuurgecontroleerd wilt vergisten is de beste manier om de temperatuur van je bier in wording te meten IN het vergistingsvat. Hiertoe heb ik bij AliExpress een aan één zijde gesloten buisje van roestvast staal gekocht. De inwendige diameter van het buisje is ca. 5 mm. Hierin past een temperatuursensor zoals die standaard bij een STC-1000 temperatuurcontoler (ook uit China) geleverd wordt. Voor de hele handige jongens onder ons is er met een beetje vijlen ook een elektronische opnemer in een TO-92 behuizing in te krijgen. Bijvoorbeeld de analoge LM35 of de digitale DS18B20.

Om het buisje in het gistvat te monteren heb ik een extra gat in een rubber stop geboord, zodat de stop met sensor en waterslot in het deksel van mijn fermentatievat past. Boren in rubber is nogal lastig. Dit gaat beter wanneer je de rubberstop bevroren hebt in de diepvries.

Het kostte me nogal wat moeite om deze lange thermowells te vinden bij AliExpress dus ga naar https://nl.aliexpress.com en zoek op:
‘6mm * 300mm Grade A Kwaliteit SS304 Een End Ronde hoofd Gesloten RVS Thermowell Thermokoppel Bescherming pijp’. Ze gaan per 6 stuks, dus wellicht kan je dit samen met een collega-brouwer doen. Let erop dat je de juiste lengte hebt want die van 300 mm zijn schaars, maar die moet je hebben.

Terug naar overzicht