Terug naar overzicht

Delirium, december 2018

tww december 2018
Door: Peter Hompe

Krachtig

Dus dacht ik, dat moet ik toch ook kunnen maken, zo’n biertje als Kordaat? Er hoeft zo goed als niets in te zitten. Zo’n lekker nietszeggend smaakje, met een lekker nietszeggend geurtje. Niet te veel alcohol, je moet er tenslotte wel een paar van weg kunnen tikken als je lekker slap staat te lullen op een staande receptie. Eventueel moet-ie inzetbaar kunnen zijn op feesten en partijen en ja, een pakkende naam. Iets wat lekker bekt en goed blijft hangen. Als we hem op iets van 4,6% kunnen krijgen (ik dacht zelfs aan 4,5%) dan slaat-ie wel aan, vooral als je erbij vertelt dat je er daardoor wat meer van kunt drinken en tóch nog kunt rijden!

Je moet een goede brouwer hebben en ik weet er wel één te vinden in Brabant. En als ik het nu doe, zit het nieuwe biertje van de Lidl nog vers in het collectief Nederlands geheugen en kun je lekker meeliften op dat ‘succes’. Nu maar eens nadenken over hoe we dat gaan aanpakken. Ik ben geen Lidl, dus het mag allemaal geen reet kosten. Ik denk dus aan moutextract, hopextract, glucosestroop en waterextract als ik eraan kan komen. Bij de gisting gaan we voor gistextract. Voor de flesjes neem ik schoongemaakte weggooiflesjes. Ik ben al aan het inzamelen.
Waterextract bleek wonderwel makkelijk aan te komen, maar het is heel lastig om dat in de gewenste smaak te krijgen. Ik heb nu een mooie bron gevonden in België vlak naast het plaatsje Spa. Het mooie hiervan is, dat het nèt niet uit Spa komt, maar omdat er daar al twee eeuwen een onenigheid bestaat tussen de plaats waar het vandaan komt en het plaatsje Spa zelf, kun je gewoon beweren dat het Spa water is. En dat is mooi, want wie kent Spa nou niet? Tuurlijk, boze tongen beweren dat het niet uit Spa komt, maar aangezien het ondergronds wordt aangevuld met Spa bronwater, en die strijd nog lang niet beslecht is, kan ik voorlopig de naam Spa bronwater op het etiket opvoeren. Het grote nadeel van waterextract is natuurlijk dat je het weer moet aanvullen met water om het op te lossen en dat het daardoor wat verwatert. Op zich is dat niet erg, er zal altijd een spoor van het Spa water aanwezig blijven en dus kun je dáár ook altijd naar blijven verwijzen op je etiket. Bovendien is het water van thuis dan weer goedkoop om het extract in op te lossen. Goed, dat hebben we getackeld.

Moutextract dan. Dat product blijkt nog heel veel gebruikt te worden. Bijvoorbeeld om het suikeronderdeel te vervangen in bierkitten gebaseerd op stroop. Men zegt op de site www.brouwland.com ‘Moutextractpoeder verbetert eveneens de kwaliteit van elke bierkit wanneer het ter vervanging van suiker wordt gebruikt. Als resultaat zijn de bieren minder “droog”. Het bier krijgt ook een rijkere smaak, meer body en een mooiere, stabiele schuimkraag. Voor een extra hoptoets voeg je gehopt moutextractpoeder toe’. Kijk dát lezen we graag. Een goedkoop TOP product dus. Maar het wordt ook gebruikt om gewoon bier mee te maken. De site vertelt hierover: ‘Moutextract is, zoals het woord het zelf zegt, een extract van mout. Het maischen is dus al gebeurd. Als je bier brouwt met moutextract, moet je bijgevolg dus niet meer zelf maischen, enkel nog hopkoken’. Verkrijgbaar op dezelfde site in verschillende smaken. Uiteraard ben ik eens gaan zoeken of we de moutextractbron niet kunnen vinden om het groter en goedkoper in te kunnen kopen. Dat kon.

Hopextract is momenteel HOT, bleek ook eenvoudig aan te komen. Ik wist het niet, maar het schijnt dat heel veel brouwers pakweg 2 à 3 hopbloemen per brouwsel gebruiken. Ja, je leest het goed. 2 à 3 hele hopbloemen. Dat heeft een reden. Als je er twee (of meer) gebruikt kun je dus zeggen dat het bier wat je gemaakt heb met echte hopbloemEN gemaakt is. Had je (ik in ieder geval) niet gedacht hè? Eigenlijk wel logisch, maar toch, je verwacht het niet. Dan is verder de keuze aan de brouwer, om gedroogde hopbloemen of min of meer verse hopbloemen te gebruiken. Je kunt zelfs, in het hopplukseizoen, wethopping fingeren, door er twee of drie hopbloemen zo van de rank af aan toe te voegen. De rest wordt dus doodleuk aangevuld met hopextract. Maar ik dwaal af. Ik bedoelde eigenlijk alleen maar te zeggen dat het geen enkel probleem is om aan hopextract te komen, aangezien er dus klaarblijkelijk een grote vraag naar is. Mooi. Daarnaast kun je, als je goed hebt opgelet in de alinea hierboven wist je dit ook al, gehopt moutextract gebruiken. Dus er is dan al gemaischt en eigenlijk is het dan ook al gehopt. Jeeee, water erbij en je hebt… wort! Dus dit is ook alweer opgelost.

Volgende is glucosestroop. Je gelooft het niet. Geen enkel probleem om aan te komen. Het wordt zelfs veel gebruikt in de bakwereld. Ik verdenk die bakkers er al meteen van dat de helft van hun mooie koekjes, broodjes en gebakjes vormgegeven worden met glucosestroop! Het zijn al net brouwers 😉. Alvorens mij te storten op glucose(stroop) eerst even gezocht op internet. De Wikipedia weet het volgende te melden: ‘Glucosestroop is een mengsel van glucose, maltose, maltotriose en hogere glucoseoligomeren. Dit mengsel wordt toegepast in de vorm van droog poeder of in de vorm van een viskeuze oplossing in water. Glucosestroop in poedervorm wordt ook wel maltodextrine genoemd.’ Dus, ondanks dat het glucosestroop genoemd wordt en je dus iets in de vorm van een dikke stroop verwacht, kan dit dus wel degelijk in poedervorm gemaakt worden. Dat is mooi, want tot nu toe heb ik allemaal poedertjes verzameld en hoef ik er alleen nog maar water bij te doen.

Proefbrouwseltje dan maar, want je moet tenslotte wel een beetje weten wat je hiermee kunt maken. Welnu, je zet de juiste hoeveelheid water op. Ik ben nu even uitgegaan van gehopt moutextract in een lichte kleur. Het resultaat moet natuurlijk wel een beetje lijken op een Kordaat biertje. Dus water en als eerste voegen we toe: waterextract. Er lijkt niets te gebeuren, maar beste amateurbrouwers, nu heb ik dus wel bronwater gecreëerd uit gewoon Houtens kraanwater. Sterker nog, dit is nu dus Spa bronwater. Dat is toch fantastisch? Als volgende voegen we toe: ‘gehopt moutextractpoeder’. Hiermee slaan we twee vliegen in één klap, want er hoeft niet meer apart gekookt en gehopt te worden. Dat geeft alleen maar troep en kost elektriciteit of gas. Ik heb gemerkt dat als je het water een beetje verwarmt tot zo’n 30°C, dat het gehopte moutextract poeder aanzienlijk sneller oplost. Dat is dus een tip. Dan afkoelen. Gelukkig is 30°C niet heel veel en kan er snel met de gistextract gewerkt worden.

Ja dan nog even over die gistextract. Dat heb ik als volgt opgelost. Een paar dagen voor het ‘brouwen’ neem je een zakje korrelgist en neemt 10 korrels eruit (mag iets meer zijn, maar in geen geval het hele zakje). Dit ga je in een oplossing van een beetje water en een eetlepel moutstroop (te koop bij de natuurwinkel) en wat suiker, opkweken. Zodra je genoeg gistorganismen hebt, kan het erbij, maar reken op 36 tot 48 uur.

Dus het gekoelde ‘wort’ wordt voorzien van mijn opgekweekte korrelgist en gaat staan gisten. Weekje later heb ik het overgeheveld naar een mandfles en drie weken koel gezet. Daarna nieuw giststartertje gemaakt en gebotteld. Week of 4 later… bier! Flesje open… psssjt! Top. Klinkt goed. Ingeschonken. Had de goede kleur, smaak was, ja, hoe moet je het noemen, ondermaats. Dat zat er wel in natuurlijk. Maar bier was het wel. Het bevatte zowaar een procent of 5 alcohol.

En dan de laatste stap: opschalen. Daarvoor heb ik dus de brouwer van het Kordaat bier direct benaderd. Daarbij heb ik veiligheidshalve geen contact opgenomen met JR Swinkels, want voor je het weet wordt-ie groen en staat er een echte JR voor me. Dus heb ik die brouwer getraceerd en privé benaderd. Ik heb hem uitgelegd wat ik wilde en halverwege zei ie al dat het hem bekend voorkwam. Ja, natuurijk! Ik probeer een nog goedkoper dan Kordaat biertje te maken!! Hij gaf aan dat het met deze ingrediënten wel een hele uitdaging zou zijn en verwachtte niet dat zijn baas JR Swinkels, hierin mee zou gaan. Maar… het blijkt dat ze bij Swinkels iets hebben afgekeken en overgenomen van Google. Iedereen mag daar 20% van z’n tijd besteden aan ‘privé’ projecten. Dus Johan (de brouwer van Kordaatbier dus) gaf mij aan dat we in dat kader een projectje zouden kunnen starten. Al snel bleek hij zeer kundig met poedertjes. Hij gaf aan, dat indien het goedkoop moest, we inderdaad het beste konden werken met de mout/hopextractpoeders. Verder wist hij leveranciers van betere producten te vinden en gaf hij de tip om toch nog even een kwartiertje te koken. Tijdens dat koken had je dan zelfs nog de kans om er een paar echte hopbloemen bij te doen, want dat staat dan weer leuk op het etiket, nietwaar. Hij toonde zich een meester der alchemie en goochelde (dus niet googlede) een pracht receptje in elkaar met wat poeders en 3 hopbloemen. Waar hij dan nog niet van gehoord had was het waterextract, maar was er blij door verrast.

Nadat dit bier in een oplage van 2000 liter gelagerd en gebotteld was, werd ik dan weer blij verrast. Met min of meer dezelfde middelen had hij een echt prachtig nietszeggend en zo goed als reukloos bier gemaakt. Het smaakte ook al zo goed als nergens naar. Man, wat kan die Johan brouwen zeg!

Goed, dus nu heb ik even snel een mooi 4,8% biertje tot mijn beschikking. Het is toch 4,8% geworden omdat Johan zei dat dit toch wel echt het minimum was. Nu de naam nog. Ik dacht aan iets met een ‘K’ tenslotte doen Kornuit en Kordaat het om te beginnen niet slecht. Het moet natuurlijk ook iets zijn wat je kunt zijn en kunt drinken in verband met de slogan. Ik bedacht ‘Kameraad’, maar dat bèkt gewoon niet. Komt waarschijnlijk doordat er teveel lettergrepen in zitten. ‘Student’ dan? Dat bén je, dat drink je. Hmmm, kan wel, maar dan lijkt de doelgroep weer wat klein. Hoewel er binnen deze doelgroep natuurlijk wel fantastisch veel gedronken wordt. ‘Prachtig’ dan? Ik bedoel dan kun je ook bij vrouwen terecht. Nou ja, hmm... Ik weet het nog niet. ‘Krachtig’ dan. Sjeeee... jaaa! Wie wil er nou niet als ‘Krachtig’ door het leven. Dan wordt ie zo: ‘Krachtig, dat bén je, dat drink je! Nou nog even snel een reclamecampagne met wat borden om de lantaarnpalen op de Rondweg en een crowdfunded filmpje op RTL-X…

Peter

Terug naar overzicht