Terug naar overzicht

Delirium, maart 2017

tww maart 2017
Door: Peter Hompe

Hoogte

Het woord hoogte in combinatie met bier, tovert bij mij altijd een glimlach op m’n gezicht als ik terugdenk aan mijn eerst keer ‘dronken’ zijn. Mijn zus was geslaagd voor haar examen en had, samen met een klasgenote die twee huizen verderop woonde, een feestje georganiseerd. Mijn zus was 16 en twee jaar ouder dan ik. Ik was dus nog redelijk jong, maar was er wél bij. Er werd uiteraard pils geschonken en tot mijn spijt moet ik bekennen dat het Heineken was. Maar goed, ik was toen nog niet zo verwend en dronk stevig mee! Zes stuks maar liefst, die avond, en ik had aardig de ‘hoogte’ gekregen. Later in bed bleek dat dit ook betekende dat, zodra ik mijn ogen dicht deed, ik onmiddellijk een misselijkmakend gevoel van ‘draaien’ had. Dat wist ik dus ook meteen weer.

Ik verbaas me dan ook altijd over het pilsgebruik van de jeugd tegenwoordig op vakantiecampings. Die gasten zijn in staat in twee weken tijd een complete muur te bouwen van (lege) kratten. Kwam ik aan met mijn 6 pilsje en compleet de weg kwijt. Maar goed, later heb Ik nog vele malen de hoogte gekregen van pils. Alleen, omdat we er toen inmiddels verstand van hadden (bier of liever pils dan toch) werd dat Hertog Jan. Na deze periode bleek er nog veel lekkerder bier te zijn: trappistjes, blonds, tripels en al wat dies meer zij. Die waren ook meteen een stuk sterker! De ‘hoogte’ had je dus ook een stuk sneller, maar naarmate je opgroeit blijk je wel wat meer nodig te hebben om die hoogte te krijgen en is gelukkig dat ‘draaien’ ‘s nachts ook opgehouden.

Maar er is nog een andere manier om het woord hoogte in verband te brengen met bier. Je kunt namelijk ook een biertje drinken op een bepaalde hoogte. Bijvoorbeeld in de Skybar van restaurant The Penthouse in Den Haag. Ze zeggen dat dit het hoogste restaurant van Nederland is en goed voor 135 meter. Of in restaurant Wilhelminatoren op het drielandenpunt in Vaals, hoogte 322,5 meter. Dat is eigenlijk echt het hoogste restaurant van Nederland. Maar het kan natuurlijk nóg hoger.

Als je het niet erg vind om per ongeluk de koninklijke familie te ontmoeten, dan zou je naar Lech in Oostenrijk kunnen gaan. Ook daar wordt bier, maar nog meer pils, geschonken en dat op een hoogte van 1444 meter. Of als je wat meer ‘in’ bent voor warmte, ga dan naar hotel-restaurant Parador de Cañadas del Teide op Tenerife. Dat ligt op een hoogte van zeg 2200 meter. Kun je uitstekend genieten van een biertje op het terras in het zonnetje. Ben je een beetje sportief aangelegd, dan zou je een biertje mee kunnen slepen naar de top van Mount Everest. Over de koeling van het bier hoef je dan ook niet in te zitten. Hoger komen we niet, tenzij....

Yep, je kunt ook in het vliegtuig een biertje drinken. Dat heeft een paar nadelen: je moet er nogal vaak en veel van naar het toilet. Die eerste gang naar het toilet is meestal redelijk lang uit te stellen, maar als je eenmaal gaat dan blijf je lopen. Dat is in een vliegtuig niet zo handig. Tuurlijk... er zijn toiletten aan boord, maar alleen als je de eerste bent, kun je genieten van een min of meer schoon toilet. Daarna wordt het allengs slechter en kun je dus maar het beste veel gedronken hebben, want dan merk je het niet zo. En dan heb ik het nog niet over het in en uit je stoel klimmen en langs je medepassagiers wurmen. Dát is uiteraard een beetje afhankelijk van waar je zit, dus als je bier wilt gaan drinken in het vliegtuig, regel dan een stoel aan het gangpad.

Het tweede nadeel is natuurlijk smaak. De hoogte ontregelt namelijk onze smaak. En geloof me, dit is een probleem waarop gestudeerd is. Gelukkig is men eindelijk met een oplossing gekomen. Cathay Pacific introduceert ‘Betsy Beer’. Waarom? Uit het artikel op ‘metronieuws.nl’: ‘Het is bekend dat de smaakpapillen van passagiers tijdens het vliegen worden aangetast’. Man! Dat wist ik helemaal niet. Ik hoop niet dat deze schade blijvend is… maar ik lees verder: ‘Dat heeft te maken met de luchtdruk en de hoogte waarop passagiers zich bevinden. Daarom worden voor vluchten al jarenlang speciale maaltijden bereid.’ Ik heb me al jaren afgevraagd waarom we altijd van die compacte smerige rommel krijgen aan boord van een vliegtuig, maar nu weet ik het: dit zijn ‘speciale maaltijden’. Kijk, dat wist ik ook nog niet. Snel verder lezen: ‘In de lucht proef je zoute en zoete smaken al heel snel niet meer, terwijl je zure, bittere of pikante smaken langer goed blijft proeven’.

Volgens De Telegraaf is het op een hoogte groter dan 10km zelfs droevig gesteld met onze smaak: ‘nog maar 20 tot 30 procent van zoute smaken en zoet is 15 tot 20 procent minder krachtig’ en gelukkig ook: ‘Alleen de zure en bittere smaken lijken niet aangetast te worden door de hoogte’. Dus moeten we maar zien te proeven met wat ons dan nog rest: beetje zout, wat zoet, al het zuur, maar vooral belangrijk ook, al het bitter van wat we normaal op de grond hebben. En dan op die hoogte bier drinken? Neen, driewerf neen! Daar moet, en is gelukkig nu ook wat aan gedaan.

Dus nu de vraag: Hoe hebben ze dit kunstje geflikt? Welnu, de site luchtvaarnieuws.nl weet het antwoord: ‘Er wordt volgens Cathay Pacific gebruik gemaakt van een combinatie tussen slimme wetenschap en traditionele brouwmethodes om het bier te produceren’. Geweldig toch? Gewone wetenschap was niet genoeg, dus men heeft tussen neus en lippen door (waar normaal de snor zit) de slimme wetenschap uitgevonden. En die slimme wetenschap heeft dit ongelooflijke staaltje speciaalbier meteen op z’n naam kunnen schrijven: lekker bier voor in het vliegtuig. Waar houdt het op? Die slimme wetenschap staat voor niets! Straks hebben we ook nog allemaal een slimme meter in de meterkast en een slimme telefoon in onze broekzak!

Wat zit er dan in dit speciale biertje dat alle gewone wetenschap ‘hands down’ verslagen heeft? Volgens Cathay Pacific gaat het hier om: ‘bepaalde ingrediënten, aroma's en koolzuur om het hoog in de lucht geweldig te laten smaken’. Nou snap ik het. Sja… de gemiddelde thuisbrouwer heeft die natuurlijk niet zo op de plank liggen, anders was dit bier er al veel eerder geweest. De Telegraaf vult aan: ‘Wat we tot nu toe weten is dat het biertje hop uit Engeland bevat, genaamd 'Fuggle'. Ook zouden er honing en de Chinese vrucht longan (een soort lychee) in zitten’. Aha, duidelijk. Hop uit het Enge land en een Chinees kersje afgeblust met honing. Inderdaad, niet te kloppen! Hoe kóm je er erop?

Maar vertel… waar en vooral wanneer kunnen we dat ‘hemelse’ bier dan drinken? Metronieuws.nl legt uit: ‘tussen 1 maart en 30 april 2017 zal het speciaal gebrouwen biertje te verkrijgen zijn op vluchten van Hong Kong naar het Verenigd Koninkrijk, die landen op Heathrow, Gatwick en Manchester’. Dan moet je wel een ticket hebben voor business of first class. Het valt me op dat de datum 1 april ook in deze periode voorkomt. Hmmm... Verder lees ik: ‘Daarnaast zal de lekkernij ook in de lounges van de vliegvelden in Hongkong en Heathrow te bestellen zijn. Ook enkele restaurants in Hongkong zullen Betsy Beer schenken. Tot slot is het drankje ook online te bestellen’. Dus zelfs als je niet vliegt of reist, kun je het toch drinken. Moet je het gewoon on-line bestellen. Alleen vermoed ik dat je dan ook een speciale drukcabine moet gaan bouwen om het ín te drinken. Ik voorzie ellende als je dit gewoon thuis voor de buis gaat zitten drinken. Ik denk dat het biertje dan helemaal verkeerd zal smaken door die overcompensatie voor grote hoogte. Je bent gewaarschuwd en nu ook op de hoogte!

Terug naar overzicht