Terug naar overzicht

1001 en 1 gist brouwdag bij 7 Deugden

tww januari 2015
Door: Theo van Eijden

Vorig jaar hebben we als vereniging een Single Hop brouwdag georganiseerd. Daar hebben we ongeveer 25 brouwsels gemaakt door even zoveel verschillende brouwers. Zij kregen allen een andere hop, maar het recept voor het bier was voor het overige gelijk. Resultaat: 25 bieren met alle een verschillend hop karakter. Na het bottelen zijn alle bieren weer verzameld en verdeeld onder de brouwers. Zodoende kreeg iedere bouwer ongeveer 2 tot 4 flesjes van alle bieren. Hierdoor was het goed te beoordelen welke hop je prettig vind en welke niet. Het was een hele proeverij om alle bieren te beoordelen, zeker ook omdat het hop karakter met het verstrijken van de tijd ook nog aan verandering onderhevig was.

GistcellenDit jaar gaan we weer een dergelijk experiment uitvoeren maar nu gaan we met de gist variëren. Op zaterdag 21 maart gaan we bij Brouwerij de 7 Deugden in Amsterdam Osdorp één groot bier maken, afhankelijk van het aantal aanmeldingen 600 tot 1000 liter. Ieder die inschrijft krijgt van die wort een bepaalde hoeveelheid liters mee naar huis en per brouwsel een andere gist. Na de vergisting en botteling worden alle bieren weer verzameld en evenredig verdeeld onder de deelnemers. Doel van dit experiment: de verschillen in smaak, karakter en vergistingsgraad van de diverse brouwgisten vergelijken. Omdat er één groot bier gemaakt wordt is het uitgangspunt voor iedereen gelijk en zullen de verschillen alleen veroorzaakt worden door vergistingstemperatuur en gist. Als een brouwer thuis temperatuurgecontroleerd kan vergisten, kan hij de opdracht mee krijgen zijn wort op een bepaalde temperatuur te vergisten. Zo kunnen we een bepaalde gist op meerdere temperaturen vergisten en goed het effect van temperatuur op de vergisting waarnemen. Je hoeft die dag dus geen bier te brouwen maar alleen je gistvat mee te nemen en deze bij de brouwerij te laten vullen. De inschrijving zal openen na de brouwdag van 7 februari en het aantal inschrijvingen zal beperkt zijn.

Binnenkort komen we met meer informatie over de inschrijving en details van de brouwdag. Houd de nieuwsflits in de gaten.

Terug naar overzicht