Terug naar overzicht

Delirium, december 2014

tww december 2014
Door: Peter Hompe

Noten

Sinds Kerst 2013 weten we natuurlijk al dat het eerstvolgende traditionele Nederlandse feest Sinterklaas 2014 is. Tijd zat gehad om ons goed voor te bereiden! Dus de gedichten op tijd klaar. De cadeautjes ruim op tijd in huis en een leuk papiertje eromheen. Dat kost natuurlijk geen enkele moeite, als je er maar vroeg genoeg bij bent.

Wat ik tot nu toe wel jammer vond van Sinterklaas, is dat dit traditioneel geen echt bierfeest is. Ik bedoel… het is een kinderfeest en die drinken nou eenmaal geen bier. Althans niet op die leeftijd al. Toch vind ik dat we er op de één of ander manier tóch een bierfeest van moeten maken. Maar hoe? Welke moeder accepteert dit nu? En ik denk dat ik daar iets op gevonden heb. Ik bedacht dat de biertjes dan maar thema biertjes moeten zijn.

Sinterklaas thema biertjes. Even denken… schimmelbier! Klinkt niet lekker, maar misschien kunnen we er wat mee. Hoewel ik zelf niet zo'n fan ben van schimmel. De enige schimmel die enigszins eetbaar is, is die voorkomt in schimmelkazen. En daar zitten best lekkere tussen. Maar ik ben beslist te laat begonnen om nog te proberen dat soort schimmels te isoleren en er een biertje mee te maken. Ik kom natuurlijk op schimmel vanwege het traditionele vervoermiddel van Sint Nicolaas en dan bedoel ik niet z'n boot. Maar om nou die witte schimmel in bier te gebruiken zie ik ook niet zo zitten.

Iets anders dus. Zwarte Piet bier dan. Kijk, de kleur is niet zo'n probleem, maar welke smaak is een Zwarte Piet eigenlijk? Ik weet het niet en om dan zomaar voor drop te gaan? Nou ja, kan wel natuurlijk. Het thema is oké en de smaak van drop zeker ook wel. En die smaak is nog makkelijk te maken ook. Beetje zoethout, hint van laurier, beetje salmiak… Dus waarom niet? Nou simpel eigenlijk. Er is de laatste tijd zó veel te doen geweest om het zwart in Zwarte Piet, dat ik me er niet aan waag. Voor je het weet wordt al ons zwart gekleurde bier uit de schappen gehaald en dat wil ik niet op mijn geweten hebben. En als je net bedacht hebt wat voor smaak Zwarte Piet zou kunnen hebben, komen ze aanzetten met Blauwe Piet.

Effe verder denken mensen. Stafbier dan. Lijkt me niet. Mijterbier? Of Roebier? Stoombootbier? Nee, die zie ik allemaal even niet zitten. Dan maar even kijken naar de traditionele lekkernijen en wat hebben we dan? Suikergoed, taai-taai, kruid— en pepernoten, marsepein, chocolade, schuimpjes en ander strooigoed… —bier. Daar moet toch wel wat mee te doen zijn? Ik ben niet echt gek op zoet. Dus voor mij geen suikergoedbier. Kruidnoten vind ik eigenlijk ook wel heel zoet, hoewel de smaak waarschijnlijk redelijk makkelijk te maken is. Het gekke is dat ik marsepein dan juist wel weer erg lekker vind. Nou zitten daar natuurlijk amandelen in en dat is een vorm van noten. Noten zijn altijd goed!

Dus ik ben gegaan voor het Notenbier. Althans Pepernotenbier. Geen kruidnoten in ieder geval. Echte pepernoten worden ze op internet genoemd, als je op zoek gaat naar recepten. En ik ben op zoek geweest, want ik moest weten wat ze daar in stoppen. Men zegt wel dat het brokken (ongepopte) taai-taai zijn. Over de ingrediënten: ik kwam op het volgende:

  • stroop of honing
  • koekkruiden
  • anijszaad
  • mogelijk basterdsuiker

Dus ik ben aan de slag gegaan en heb een enorm lekker Echte Pepernoten bier ontwikkeld. Ik zeg enorm lekker, maar dat is puur gebaseerd op mijn eigen smaak natuurlijk. Dat was afgelopen zomer al! Daarna ben ik de lokale horeca en drankwinkels afgegaan en heb een proefavond georganiseerd. Om het verhaal compleet te maken en om de mensen in de stemming te krijgen, heb ik ook nog een marsepeinen varken en een paar kilo echte pepernoten en kruidnoten gemaakt. Kostte wel een aantal keer bakken voor ik dat allemaal goed had, zeg! Maar… mijn eigen Echte Pepernotenbier viel ook in de smaak bij onze plaatselijke horeca en zeker ook bij de mensen van de drankwinkels. Het gevolg is dat ik dit jaar voor het eerst wat verdien aan Sinterklaas! Ik heb in totaal zo'n 500 liter bier gesleten en heb mijn doel, in ieder geval thuis, bereikt: Sinterklaas is dit jaar een echt bierfeest! En zelfs na aftrek van alle cadeautjes houd ik nog wat geld aan over!

Proost en… neem nog een nootje!

Terug naar overzicht