Terug naar overzicht

Delirium, september 2013

tww september 2013
Door: Peter Hompe

Delirium: BieromatBier-o-maat

Vorige keer vertelde ik over het tot stand komen van het ‘snuifbier’. Ook gaf ik nog aan dat het in Nederland niet toegestaan is! Ik heb hemel en aarde bewogen om het snuifbier ook hier te kunnen verkopen, maar dat gaat dus niet. Ik kwam Sander de Rouwe wéér tegen en opnieuw strandde ik daar.

Maar niet getreurd, want er zijn nog zoveel andere zaken om te ontdekken en ontginnen. Al snel kwam ik met een nieuw idee om op zijn minst een deel van het snuifbier te gebruiken. Opnieuw heb ik gebruik gemaakt van een klant van mijn werk.

Ik ben met mijn idee naar hen toe gegaan en heb voorgelegd hoe ik dacht om de Nederlandse markt te veroveren. Zij hebben een kant en klaar product dat, met enige aanpassing, best eens gebruikt zou kunnen worden. Al snel zat ik met Edwin, hun technisch ontwerper, aan tafel. Hij zag zeker mogelijkheden, maar er waren wel een paar horden te nemen.

Eén van die zaken was het verzorgen van een netwerk voor het aanleveren van de verbruiksmaterialen. Dat betekende in ieder geval dat ik terug moest naar Dirk, Jan-Jaap en Pierre. Ik moest naar hen toe, omdat het snuifbier voor mijn nieuwe idee verder op gesplitst moest worden. Toevallig waren zij om een heel andere reden tot de conclusie gekomen dat het anders moest met het snuifbier. Hun insteek was echter dat het verder opsplitsen in verschillende componenten, de productie aanzienlijk makkelijker zou maken. Dat kwam dus mooi uit. Plannen waren er al.

De opsplitsing van het snuifbier levert dus meer losse componenten op, maar die zijn ook weer makkelijk te combineren. Je heb nu dus ook meteen de beschikking over veel meer combinaties. Ik heb het dan nu over: smaakstoffen, geurstoffen en kleurstoffen. Er zit natuurlijk nog meer in snuifbier, maar de overige componenten had ik niet nodig. Wat ik nog wel nodig had, was een schuimmiddel en ik heb iets gevonden wat overvloedig in de natuur voorkomt en wat geen geur, of smaak bijwerkingen heeft. Ideaal dus.

Nu moest ik op zoek naar een leverancier die alcohol kon leveren in een soort ampullen. En die ampullen moesten uiteraard ook in de machine worden verwerkt. Dat was het pakkie an van Edwin. Verder heb ik ter plaatse nog een wateraansluiting nodig, maar aangezien er ook andere machine zullen staan met een wateraansluiting, mag dat geen probleem zijn. De laatste component is natuurlijk koolzuur. Die komt uit de bekende koolzuurpatronen die o.a. in die hervulbare snel-klaar slagroom bussen gebruikt wordt. Het geheel wordt ook gekoeld, maar dat bleek de specialiteit van Edwin zelf. Ik zag geen problemen meer.

Toen alle componenten geregeld waren, ben ik terug gegaan naar Edwin. Hij beschikte over een afdeling met 23 techneuten en die wilden allemaal graag meewerken aan een prototype. Uiteindelijk stelden we een team van vijf man samen. Men wist wat er van ze gevraagd werd en Edwin had al van alles voorbereid met een CAD programma en mooie tekeningen uitgedraaid.

Een week later was het eerste prototype klaar. Ik ben er meteen naar toe gegeaan. Het apparaat is zo groot als een flinke frisdrank automaat. Hij verwerkt cash en kan pin- en chip-transacties afhandelen. Je maakt eerst een keuze van het bier wat je wilt drinken. Tevens is de grootte van het glas een optie. Het is natuurlijk geen echt glas, maar een plastic ‘glas’. Daarna even afrekenen en voila…. het bier wordt daar en dan samengesteld, voorzien van alcohol en in een korte zucht wordt ook de juiste hoeveelheid koolzuur toegevoegd. Instant bier dus!

We hadden eerst wat problemen met de juiste hoeveelheden. Eigenlijk niet anders dan een thuis tap huren: koolzuur staat verkeerd afgesteld en je hebt teveel of juist te weinig schuim. Maar dit was slechts wat fine-tunen. Hierna nog wat (heel veel eigenlijk) testbiertjes laten maken en er waren echt genoeg vrijwilligers om het te drinken. Het eerste biertje is even wennen, maar dat is voornamelijk het idee. Het idee dat je voor een automaat staat die ter plaatse allerlei componenten mixt en met een biertje op de proppen komt. Eigenlijk kán het niet. Maar… als je je ogen dicht doet en alleen maar proeft, kun je maar tot één conclusie komen: een perfect en fris biertje!

Inmiddels heb ik de eerste bier-o-maten aan grote dance party organisaties geleverd. Nu kun je een groot aantal automaten neerzetten ipv ergens één bar te hebben, waar de mensen het altijd te druk hebben. En geen gezeik met betalen. Ik ben van plan de automaten ook te gaan verhuren. Misschien wat voor jou?

Groet,
Peter  

Terug naar overzicht