Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww augustus 2011
Door: Ben Jacobs

Voor de oplettende lezertjes onder ons viel er in juni een clubblad met een leeg column op uw deurmat. Nu ga ik er niet van uit, dat u hiermee iets heeft gemist, of dat u nu ons twortwat tijdschrift minder interessant gaat vinden. Maar drukte in de privé sfeer noopte tot het uitblijven van deze penactiviteit. Maar ik kom graag nog even terug op ons Egyptisch avontuurtje.

De Egyptische oudheid herbeleven, nou, dat hebben we gedaan. U weet wel, dat feestje dat je zo nodig hebt bij een dergelijk experiment, kwam er. Drie weken na botteling van het Toetanchamon brouwsel, liepen gasten mijn huis plat. En ik schonk mijn Toet bier, en voor degenen die daarna een tekort aan hop hadden opgebouwd, een IPA. De Toet viel erg in de smaak, vooral bij de dames. En mijn verhaal erbij over de ontdekkingen aangaande oude brouwtechnieken en de ontwikkeling van dit recept deed ook een hoop goed. Geschiedenisles bij een biertje, de vele aanwezige leraren konden dat wel waarderen.drie etiketten

Om een lang verhaal kort te maken: de echte pilsdrinkers vonden het een vlak biertje. De anderen een mooi complex drankje. Behalve de honing waren de kruiden, als koriander en sinasschillen goed te proeven en die deden het bier lijkeSkul Splittern op een leuke blonde. Maar daarentegen gaf de jeneverbes er net weer een andere draai aan. Het paradijszaad en de dadels konden we er niet uithalen. Maar alleszins een prima bier, alleen jammer dat het geen zonnige dag was, want dit is een heerlijk tuinbiertje. En de Amerikaanse (Obama-)IPA viel ook erg in de smaak.

Kortom, het vertrouwen in de brouwtechniek zit er weer in (mag ook wel na 9 brouwsels in 5 maanden), maar nu wel even een pauze tot na de vakantie. En dan op een rustiger manier verder. Ik dank alvast vanuit deze positie de inkoopcommissie, die de vele leuke recepten weer heeft mogelijk gemaakt en zie met plezier de ideeën voor de rest van het jaar weer tegemoet.

Zo, dat was het verlate stuk voor het juni nummer. Ik kan nu nog even iets kwijt over mijn vakantie in Schotland. Dat was prima, met name omdat wij het mooie weer hadden dat anderen in Zuid-Frankrijk zo misten. Maar ook prima omdat ik een nog beter bier avontuur beleefde dat in Zuid-Engeland. Opvallend waren de vele IPA’s, allemaal mooi zacht gehopt en lekker in de afdronk. En vooral de donkere ales waren heerlijk. Wel veel geproefd in de pub, en daar we op back-pack vakantie waren met de kids, kon er weinig mee in de tas. Maar een bijzondere heather-ale, op basis van een 4000 jaar oud recept, is vermeldenswaardig (die ik overigens deze week in een bier winkeltje in Utrecht ontdekte) en een oatstout, genaamd dubbele espresso in een pub was ook dusdanig dat ik nog eens terug ben gegaan naar die pub, speciaal om nog een pint te nemen. Hij had de smaak van haagse hopjes…

Maar goed, ik hoop dat een ieder ook zo genoten heeft van zijn vakantie bieren als ik…

proost Ben

Terug naar overzicht