Terug naar overzicht

RVS gistingsvat

tww november 2002
Door: Bart Bosman

Gistingsvat

Huisbrouwerij Het Goede Leven

(door op de foto's te klikken, kun je ze in groter formaat zien voor meer detail)


Gistvat1Gistvat02Als je een beetje brouwinstallatie goed schoon wil maken moet je soms flink kunnen boenen. En zo is het ook met het gistingsvat. Tot voor kort vergistte ik mijn bieren in een 60 liter kunststof ton met een wijde opening van boven, wat het schoonmaken wel makkelijk maakt omdat je goed overal bij kunt komen. Aan de andere kant heb het nadeel dat kunststof wel heel snel beschadigt en krast, dus het aan de binnenkant schrobben met een schuursponsje om de dikke aangekoekte gist te verwijderen is uit den boze omdat je dan krassen krijgt waar nog eenvoudiger bacteriën en andere ongein kunnen huizen, wat nog meer kans geeft op infectie. Vorig jaar was ik niet echt blij toen ik mijn gisting vat had uitgeleend en ze hadden hem goed uitgeboend. Het leek wel een wasbord en na zo’n 35 keer gebruikt te hebben vond ik het wel tijd worden voor iets dat niet zo snel krast of beschadigd.
Na een tijd rondgelopen te hebben met allerlei ideeën in het hoofd heb ik voor 30 Euro een 50 liter fust aan geschaft om te proberen daarmee iets zinnigs te gaan uitwerken. Wat heb ik gedaan? Eerst heb ik de druk van het vat gehaald door het vat schuin te houden en met een schroevendraaier het midden van de vulopening in te drukken. Daarna heb ik cirkel getrokken met een door snee van 12 cm en met een 9 mm boor binnen de cirkel een gat geboord en deze cirkel uit gezaagd met een decoupeerzaag.
Omdat mijn maisch- en kookketel ook van fusten gemaakt zijn, waar ik de boven kant heb afgezaagd en nog had bewaard, heb ik één van deze deksels gebruikt om een deksel te maken voor mijn gistingsvat. Ook hierop weer een cirkel getrokken maar nu een doorsnee van 14 cm en aan de buiten kant geboord en gezaagd. Denk eraan dat je alle scherpe randen goed vijlt en glad maakt, want je kunt je er lelijk aan openhalen! Verder heb ik het vulmechaniek uit elkaar gehaald (pijp en veren) en daar voor in de plaats een RVS plaatje met een puntstuk erin hard gesoldeerd. Hierin zet ik met een kleine rubber stop een waterslot. Ik heb op het fust en op het dekseltje ieder twee RVS plaatschroeven gesoldeerd, zodanig dat een messing schanier daar geplaatst kan worden. Aan de andere kant van het deksel heb ik een kleine messing schuif gesoldeerd. Naast de vulopening is nog een gat gemaakt dat met een ander soort puntstuk is gesoldeerd, waarin met een rubber stop met een 4mm gat, voor de beluchting.
Gistvat03Gistvat04bNa alles goed schoongemaakt te hebben, heb ik rond de opening van het fust zuurvrije vaseline gesmeerd en aan de onderkant van het dekseltje een rups gelegd van siliconenkit welke geschikt is voor aquariumdoeleinden, het deksel toegeklapt en laten uitharden.
Nu heb ik een gisting vat van roestvast staal met een ruime opening van 12 cm, zodat ik er met mijn arm in kan om de aangekoekte gistresten te kunnen verwijderen. Door de moertjes los te draaien is de deksel makkelijk van het fust te halen en in een bak met sulfiet water te zetten. Ik heb er inmiddels twee bieren mee vergist en kan nu zeggen "had ik dit maar in het begin geweten" want vooral met het beluchten is het 'n stuk eenvoudiger geworden omdat ik niet elke keer mijn keramische beluchtingsteen, wat ik aan een plastiek buisje heb zitten, schoon hoef te maken. Het steentje blijft door de tweede opening met een rubber stop op zo zijn plaats zitten en kan worden afgesloten met een klein kraantje en een steriele lucht filter. Alleen een aquariumpompje op het filter aansluiten en beluchten maar. De tweede opening kan ik ook gewoon met een schroefdop afsluiten, ook is het mogelijk om er een thermometer in te draaien

Bart Bosman

Terug naar overzicht